Nieuws

Nederland levert met Duitsland en Denemarken minstens honderd Leopard 1-tanks aan Oekraïne

Duitsland, Denemarken en Nederland gaan gezamenlijk ten minste honderd Leopard 1A5-tanks inclusief reserveonderdelen en munitie kopen en leveren aan Oekraïne. Dat hebben de drie landen dinsdag bekend gemaakt.

Arnout Brouwers
Een Leopard 1-tank in het Duitse Storkau aan het begin van deze eeuw. Beeld AP
Een Leopard 1-tank in het Duitse Storkau aan het begin van deze eeuw.Beeld AP

‘Het is in deze fase van het conflict cruciaal om het voortzettingsvermogen van Oekraïne op peil te houden’, schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) aan de Tweede Kamer. ‘De levering van gevechtstanks is daarbij van groot belang.’ Nederland wil ook met instructeurs een bijdrage leveren aan de opleiding van de Oekraïense tankbemanning.

De drie landen zeggen in een gezamenlijke verklaring de eerste tanks ‘de komende maanden’ aan Oekraïne te leveren. Het gaat om gereviseerde tanks uit de voorraad van de Duitse industrie. Volgens de verklaring zijn andere landen uitgenodigd mee te doen aan het project en overweegt België deelname. Het project is mogelijk nu Duitsland toestemming heeft gegeven voor de export van Leopard-tanks van Duitsland naar Oekraïne.

Het project van de drie landen – waar Nederland behalve instructeurs ook een vooralsnog onbekende financiële bijdrage aan levert – staat los van de nog lopende discussie tussen een groep landen, waaronder Nederland, over de levering van Leopard 2-tanks. Deze tanks, waarvan Nederland er achttien in gebruik heeft (via een leaseconstructie met Duitsland), zijn de opvolger van de Leopard 1-tanks, die bijna twintig jaar geleden werden uitgefaseerd door het Duitse leger. In hun gezamenlijke verklaring noemen de drie landen de Leopard 1A5 een ‘robuuste en assertieve, in het Westen ontworpen gevechtstank’.

Levering modernere tanks

Over de levering van Leopard-2 tanks aan Oekraïne wordt waarschijnlijk volgende week meer bekend als de Navo-ministers van Defensie bijeenkomen in Brussel. Ook is dan volgende bijeenkomst van de Ukraine Defense Contact Group, een groep van ongeveer vijftig landen die onder Amerikaanse leiding afspraken maakt over wapensteun aan Kyiv.

Nederland overweegt ook (een deel van) de Leopard 2-tanks te kopen en te leveren aan Oekraïne, maar daarover zijn nog geen knopen doorgehakt. De landmacht ziet waarschijnlijk niet graag alle tanks die nu in gebruik zijn vertrekken. De vandaag bekendgemaakte plannen hebben volgens het kabinet een ‘beperkt’ en ‘onder de huidige omstandigheden acceptabel’ effect op de operationele inzet van de Nederlandse krijgsmacht.

De ten minste honderd gemoderniseerde Leopard 1A5-tanks worden direct gekocht bij de Duitse industrie, waar ze in de opslag staan. Of er meer dan honderd van deze tanks kunnen worden geleverd is ‘afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie’, aldus Ollongren en Hoekstra.

‘De oorlog in Oekraïne bevindt zich in een cruciale fase’, zegt Ollongren. ‘Ik verwacht dat de gevechtshandelingen in de komende maanden intensiever worden. Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt. Daarom is het leveren van gevechtstanks van belang.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden