Nederland levert geen wapens aan Libische opstandelingen

Nederlandse F-16-vliegtuigen gaan geen bombardementen uitvoeren op tanks en 'andere militaire installaties' in Libië. Evenmin zal Nederland wapens leveren aan de opstandelingen die het regime van kolonel Kadhafi omver willen werpen.

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Rob Vreeken
Een Nederlandse F16 vertrekt vandaag in volle vaart vanaf de Italiaanse basis Giovanni Farina Decimomannu op Sardinië. Beeld anp
Een Nederlandse F16 vertrekt vandaag in volle vaart vanaf de Italiaanse basis Giovanni Farina Decimomannu op Sardinië.Beeld anp

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) nam met deze uitspraken woensdag een terughoudende positie in binnen de NAVO. Sommige lidstaten zijn wel bereid gronddoelen te bestoken en wellicht de rebellen te bewapenen. Rosenthals Amerikaanse collega Hillary Clinton opperde dat eerder deze week. 'Onverstandig', oordeelde Rosenthal.

De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk morgen in met het vandaag genomen kabinetsbesluit om F-16's in te zetten boven het Libische territorium. Nu voeren de toestellen vluchten uit boven de Middellandse Zee om te voorkomen dat wapens worden gesmokkeld - zowel naar de Libische regering als naar de opstandelingen.

Vragen
De Kamer heeft nog wel vragen. Zo rept het kabinet in een naar de Kamer gestuurde brief niet over zelfverdediging als een Nederlands toestel vanaf Libische bodem onder vuur wordt genomen. Die kans is volgens het kabinet reëel, omdat niet al het luchtdoelgeschut van Kadhafi is uitgeschakeld. 'Mobiele, snel verplaatsbare systemen zijn nog niet allemaal vernietigd, waardoor deze dreiging als significant wordt beoordeeld.'

Nu zijn de F-16's enkel uitgerust met wapens om vijandelijke vliegtuigen te bestrijden. Het kabinet zegt dat de NAVO geen behoefte heeft aan Nederlandse vliegtuigen die gronddoelen bestoken.

De Libische opstandelingen zijn vanavond teruggedreven tot bij de oostelijke stad Ajbadiyah. Binnen een dag zijn ze van de gehele kustweg ten oosten van Bin Jawwad verjaagd door een zwaar bewapende Tsjadische troepenmacht van 3.300 tot 3.600 man, volgens de militaire woordvoerder van de Nationale Overgangsraad.

Bedreiging
De troepen van Moammar Kadhafi vormen nu een directe bedreiging voor Ajdabiyah, een stad met 150 duizend inwoners. De eerste bewoners vluchtten vanavond al weg, op weg naar het noordelijker gelegen rebellenbolwerk Benghazi.

Kolonel Ahmed Bani, die onlangs overliep naar de opstandelingen, zei eerder op een persconferentie in Benghazi ervan uit te gaan dat de NAVO aan haar verplichtingen volgens VN-resolutie 1973 zal voldoen en 'op tijd' zal ingrijpen vanuit de lucht.

Dat Kadhafi Tsjadische huurlingen heeft ingezet, is bevestigd door drie betrouwbare bronnen, volgens Bani. De rebellen werden woensdag opnieuw bestookt met tanks, raketlanceerders en 150 mm-geschut. Eerst moesten ze Ras Lanuf opgeven, en later op de dag Al Uqaylah en Brega. Bani zei dat de licht bewapende opstandelingen, 'hoe moedig en enthousiast ook', geen partij waren voor de overmacht van Kadhafi's troepen. 'Ze hadden geen enkele kans. Onze troepenmacht viel uiteen als sneeuw in het zand.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden