'Nederland lastige partner bij bestrijding terrorisme'

AMSTERDAM - Nederland is een 'moeilijke partner' om mee samen te werken als het gaat om terrorismebestrijding. Dat stelt onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière, een belangrijke onderzoeksrechter op het gebied van terrorismebestrijding in Frankrijk.

Arrestatie-eenheden van de politie probeerden in de vroege ochtend van woensdag 10 november 2004 in de Antheunisstraat in het Laakkwartier in Den Haag verdachten op te pakken in het kader van terrorismeonderzoek. © anp Beeld
Arrestatie-eenheden van de politie probeerden in de vroege ochtend van woensdag 10 november 2004 in de Antheunisstraat in het Laakkwartier in Den Haag verdachten op te pakken in het kader van terrorismeonderzoek. © anp

Bruguière wordt geciteerd in een van de honderden gelekte documenten op klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij bespreekt de situatie in Europa als het gaat om terrorismebestrijding tijdens een lunch in 2005 met de Amerikaanse ambassadeur in Parijs. De rechter zegt dat hij denkt dat Europa en Azië belangrijke doelwitten zijn voor terroristische aanslagen in dat jaar.

Maar het probleem met de Europese reactie op die dreiging, is dat verschillende Europese landen verschillend reageren op de mogelijkheid van een aanslag op Europees grondgebied. Ondanks het feit dat de grenzen tussen de landen open zijn. 'Nederland en Duitsland zijn moeilijke partners vanwege hun bureaucratische instituties', wordt Bruguière geciteerd. De rechter speculeert dat dat wel anders is in landen die zelf te maken hebben gehad met een aanslag op eigen grondgebied, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje.

Weinig

Over Nederland staat verder nog weinig in de door WikiLeaks gelekte documenten. Dat er kernwapens opgeslagen liggen in ons land, en dat Nederland daar vanaf wilde, is tot dusver het grootste nieuws.

Zoeken in de documenten op Netherlands en Dutch levert weinig op, hier en daar wordt Nederland genoemd. Ook de namen van Jan Peter Balkenende, Jaap de Hoop Scheffer, Maxime Verhagen en Ben Bot duiken niet of nauwelijks op nog. Dat moet nog komen, want WikiLeaks zegt 2745 documenten te hebben waarin Nederland voorkomt.

Is u iets opgevallen in de WikiLeaks-documenten, bijvoorbeeld over Nederland? Mail naar internet@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden