Nederland langer met VN-missie in Soedan

De Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie in Soedan (UNMIS) wordt verlengd. Het kabinet zal dat vrijdag waarschijnlijk besluiten, zo meldden bronnen rond het kabinet donderdag....

ANP

Nederland draagt al sinds maart 2006 bij aan de stabilisatiemacht UNMIS. Deze missie begon in 2005 om met in totaal ongeveer 10.000 militairen toezicht te houden op het toen gesloten vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan. De meeste Nederlandse waarnemers zitten in het zuiden. Daarnaast zijn enkele stafofficieren werkzaam op de hoofdkwartieren in Khartum en Juba.

Soedan kampt al tientallen jaren met geweld en de gevolgen van een felle burgeroorlog die nog erger werd door de vondst van olie in het land. De strijd ging tussen het islamitische noorden en het deels christelijke, deels animistische zuiden. Het noorden was vooral in handen van de regering in Khartoum; in het zuiden zwaaide vooral de verzetsbeweging SPLM de scepter.

In 2005 sloten de regering en de SPLM een gammel vredesakkoord. Inmiddels kent het zuiden een vorm van autonomie en is de president van Zuid-Soedan toegetreden tot de regering in Khartoum. In het vredesakkoord staat onder meer dat dit jaar nationale verkiezingen moeten worden gehouden. In 2011 moet een referendum uitwijzen of Zuid-Soedan volledig onafhankelijk kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden