Opinie

'Nederland kweekt steeds meer watjes'

De Nederlandse overheid probeert jongeren voor ieder risico te behoeden. Dat leidt tot betuttelende maatregelen die jongeren nu ook hun 'gevaarlijke' snacks moeten ontnemen. 'Bij jongeren lijkt elke vorm van rauwheid, durf, hardheid en kracht te worden bestreden', betoogt Michiel Hennink.

OPINIE - Michiel Hennink
Een meisje voert een ander meisje drank. Beeld ANP
Een meisje voert een ander meisje drank.Beeld ANP

De GGD kondigde op donderdag aan dat zij energiedrankjes wil verbieden voor scholieren. Geheel in de stijl van de Amsterdamse PvdA, die een patatverbod rondom scholen wil instellen. Het CDA sluit zich aan met een pleidooi voor een verhoging van de alcoholgrens naar 18 jaar. Gezond voor de jeugd, al die maatregelen! Toch? Ik vraag het me af: het lijkt erop dat we in Nederland steeds meer watjes kweken.

De Nederlandse overheid probeert jongeren voor ieder risico te behoeden. Dat leidt tot betuttelende maatregelen die jongeren nu ook hun 'gevaarlijke' snacks moeten ontnemen. Bij jongeren lijkt elke vorm van rauwheid, durf, hardheid en kracht te worden bestreden. Dat is zonde, want wie kan zich ontwikkelen tot een sterk persoon zonder risico's te nemen en schade op te lopen? Vroeger werden jongeren flink gekneed om iets moois van ze te maken - nu houden we de klei zacht.

De olifantenhuid wordt een teer babyvelletje, littekens maken plaats voor (mannen)sieraden en geliefden herkennen elkaar aan hun parfum in plaats van lichaamsgeur. Goed, ik moet toegeven: als student kan ik ook niet bogen op een stevige laag eelt. Maar dat proces van algehele verslapping moeten we toch niet willen voortzetten met verder tutbeleid?

Tutbeleid
Want dat is het, tutbeleid. De energiedrankjes die de GGD wil verbieden voor minderjarigen, bevatten net zoveel cafeïne als een goede kop koffie. Daar moet je er als kind ongeveer honderd van drinken om eraan onderdoor te gaan. De gruwelende GGD-directeur vindt de maatregel desalniettemin logisch: 'je geeft een kind toch ook geen kop koffie te drinken?' Nee, duvels, het zou inderdaad niet gekker moeten worden!

Het patatverbod dat de Amsterdamse PvdA rondom scholen wil instellen, is net zo'n rariteit. PvdA-raadslid Poorter zei zich rot te schrikken toen hij scholieren met broodjes kebab en Turkse pizza's zag lopen. Hij wil snackbars in de buurt van scholen daarom sluiten tijdens pauzes. Maar gaat hij dan ook posten bij supermarkten en bakkers? En bovenal: wat als die scholieren straks in de grotemensenwereld komen, waar de PvdA niet meer over hen waakt en zij zelf keuzes moeten maken?

Voor een verhoging van de alcoholgrens valt meer te zeggen, omdat alcohol simpelweg schadelijk is - zeker voor jongeren. Maar toch zijn ook hier vraagtekens bij te plaatsen. Zo zijn jeugdige comazuipers gemiddeld 15,3 jaar oud. Daarmee zijn de grootste alcoholmisbruikers dus jongeren die nu ook al geen drank mogen kopen. En bovendien, het is inmiddels bijna een taboe, maar mag een biertje ook niet gewoon leuk zijn - zelfs als het ongezond is?

Vroeger scheurde een broek op straat - nu gebeurt dat in de fabriek. Bij een ouderwetse vechtpartij gaf bloed het eindsein - tegenwoordig is dat een taakstraf bij Bureau Halt. Moeten jongeren straks ook hun ID-kaart laten zien bij het kopen van een zak snoep, of gaan we fietshelmpjes verplichten? Het gaat om het idee: Nederland kweekt steeds meer watjes.

Stootje
Wat moet er in de toekomst van ons worden, met ondernemers zonder pit? Wie zijn wij op het wereldtoneel, als geen Nederlander meer tegen een stootje kan? Waar vinden we straks nog stevig voetbaltalent voor Oranje? Een verslapping van de jeugd betekent een verslapping van Nederland, en daar doet nieuw betuttelingsbeleid een aanzet toe.

Nederland mag best wat minder bang zijn voor gevaar; niet alles hoeft veilig en gezond te zijn. Jongeren moeten af en toe hun vingers kunnen branden, als er uiteindelijk maar een leuke dame of stevige vent ontstaat.

Waar is die tijd dat mannen én vrouwen nog baarden hadden, die tijd dat je een wind met een boer maskeerde? Vroeger, toen een rauwe zweetlucht nog stoer was en een doorleefde kop aantrekkelijk! Het dreigt voorgoed verleden tijd te worden met een overbeschermde jeugd die straks geen patatje meer mag eten, geen blikje frisdrank meer kan kopen en die een zomers biertje wordt verboden.

Michiel Hennink is student politicologie aan de University of Reading in Groot-Brittannië.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden