NIEUWSEuropese centrale bank

Nederland krijgt na 17 jaar weer topfunctie ECB in het vizier: klimaatbankier Elderson voorgedragen

Voor het eerst sinds Wim Duisenberg lijkt Nederland een vertegenwoordiger te krijgen in de machtige directie van de Europese Centrale Bank (ECB). Maandagmiddag stemde de Eurogroep in met de voordracht van Frank Elderson. Grootste horde is nu het Europees Parlement: dat wil een vrouw.

Koen Haegens
Frank Elderson. Beeld Maartje Geels / HH
Frank Elderson.Beeld Maartje Geels / HH

De 50-jarige Elderson, op dit moment toezichtsdirecteur bij De Nederlandsche Bank (DNB), moest het opnemen tegen de Sloveen Boštjan Jazbec. Voor de oud-gouverneur van de Sloveense centrale bank sprak dat Oost-Europa helemaal niet vertegenwoordigd is in de zeskoppige ECB-directie. Desondanks kozen de ministers van Financiën van de 19 eurolanden voor Elderson.

De officiële benoeming door de Europese leiders volgt in december. Als het zover komt, neemt er voor het eerst in zeventien jaar weer een Nederlander plaats in de cockpit van de ECB. Daar worden de komende tijd even cruciale als omstreden beslissingen voorgekookt. Hoe verder met het voor de Nederlandse pensioenen zo nadelige goedkope geldbeleid? Blijft de rente negatief? En wordt het opkopen van staats- en bedrijfsschulden afgebouwd – de teller staat op bijna 3.400 miljard euro – of moet ‘Frankfurt’ er vanwege de tweede coronagolf nog een schepje bovenop doen? Als directielid kan Elderson grote invloed uitoefenen op deze discussies.

Europarlement ligt dwars

Eerst moet de Nederlandse kandidaat nog een belangrijke horde nemen: het Europees Parlement. Dat zit namelijk niet te wachten op wéér een man. Met twee vrouwen, onder wie president Christine Lagarde, zijn de verhoudingen in de ECB-directie niet eens zo heel scheef. Maar de grotere raad van bestuur, waarin ook alle nationale centrale banken vertegenwoordigd zijn, oogt als een sociëteit waarvan louter witte heren lid kunnen worden.

Op het eerste gezicht zijn de europarlementariërs machteloos. Ze mogen Elderson stevig aan de tand voelen tijdens een hoorzitting, maar niet vetoën. De volksvertegenwoordigers kunnen wel elders dwarsliggen. Zo is Eldersons voorganger, de Luxemburger Yves Mersch, vicevoorzitter van het Europese bankentoezicht. Het ligt voor de hand dat Elderson hem ook in die functie opvolgt, maar in die benoeming heeft het Europees Parlement wél een stem. Zulke schermutselingen zouden op zijn minst vertraging opleveren – en de kandidaat beschadigen nog voordat hij aan de slag is.

Groen hart

Elderson, die bekendstaat als een verbinder, maakt sinds 2011 deel uit van de directie van De Nederlandsche Bank. Daar is hij onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op de banken. In die rol heeft hij keer op keer gewaarschuwd voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering voor de financiële sector. ‘We moeten van een anderhalvemeter- naar een anderhalvegraad-economie, zoals in het klimaatverdrag van Parijs is afgesproken’, zei hij deze zomer in een interview met de Volkskrant.

Voor de ECB zelf lijkt er net zo goed werk aan de winkel. Deze zomer nog drukte Elderson in een toespraak zijn collega's bij andere centrale banken op het hart om het juiste voorbeeld te geven: ze moeten wat hem betreft óók hun eigen miljarden groener investeren.

Nederland wil een plek in de cockpit van de machtige Europese Centrale Bank

Profiel Frank Elderson: gaat deze man straks het gevecht aan tegen de omstreden goedkoop-geldpolitiek?

Interview Frank Elderson: ‘We moeten van een anderhalvemeter- naar een anderhalvegraad-economie, zoals in het klimaatverdrag van Parijs is afgesproken.’

Hier komen de miljarden van de centrale bank terecht. Plus: hoe eerlijk is dat eigenlijk?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden