Nederland krijgt internationaal kenniscentrum voor klimaatverandering

Nederland krijgt een internationaal klimaatinstituut dat landen, bedrijven en organisaties moet gaan helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. De oprichting van het kenniscentrum is een initiatief van Nederland, Japan en UNEP, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties.

Cor Speksnijder
Een beer in Alaska. Beeld AP
Een beer in Alaska.Beeld AP

Maandag ondertekent staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu de oprichtingsovereenkomst voor het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation. Het is nog niet bekend in welke plaats het instituut zal worden gevestigd. Een besluit daarover zal voor het eind van het jaar worden genomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Milieu is er contact met enkele steden.

Oprichting van het kenniscentrum vloeit voort uit het internationale klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd ondertekend. Daar was de wens naar voren gekomen om landen te helpen bij de aanpassing aan de veranderende omstandigheden, zoals extremer weer, de stijgende zeespiegel, droogte en het oprukken van woestijnen. 'Nederland is goed in het samenbrengen van kennis en kunde op het gebied van klimaataanpassing. Het kenniscentrum zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen', aldus Dijksma.

Nederland gaat voorlopig 1 miljoen euro bijdragen aan het nieuwe instituut. Over de financiële bijdragen van andere partijen is nog niets bekend. Ook over het aantal deskundigen dat aan de organisatie zal worden verbonden kon een woordvoerder nog geen mededelingen doen. Het centrum zal op bescheiden schaal beginnen en op den duur mogelijk uitbreiden. 'Het centrum is een welkome stap, maar andere landen moeten dit voorbeeld volgen en investeren in klimaatadaptatie', aldus Dijksma.

Het instituut moet kennisinstellingen, bedrijven, ngo's, overheden, internationale organisaties en de financiële sector samenbrengen om oplossing te zoeken voor de gevolgen van klimaatverandering. Dijksma: 'Als wij niet goed omgaan met klimaatverandering zal het risico van natuurrampen, sociale en economische tegenslagen en politieke spanningen toenemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden