Nederland krijgt een nieuw verkeersbord

Het Nederlandse verkeer krijgt er een nieuw bord bij. Vanaf maandag plaatst Rijkswaterstaat op veertig plekken borden tegen het negeren van rode kruisen op de matrixborden boven snelwegen. Dat gebeurt op plaatsen waar de rode kruisen regelmatig worden genegeerd. De nieuwe borden moeten dit gevaarlijke rijgedrag tegengaan.

Redactie
Twee rode kruisen boven de A12, die is afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Beeld ANP XTRA
Twee rode kruisen boven de A12, die is afgesloten vanwege wegwerkzaamheden.Beeld ANP XTRA

Rijkswaterstaat hoopt zo de veiligheid van weginspecteurs, wegwerkers en hulpverleners te vergroten. Weginspecteurs zijn na een incident snel ter plaatse om een incident te beveiligen. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis boven de rijstrook plaatsen. Zo kunnen zij samen met hulpverleners en bergers veilig hun werk doen.

Bij wegwerkzaamheden worden rode kruisen boven rijstroken geplaatst, aanvullend op de maatregelen zoals botsabsorbers en pijlwagens, om wegwerkers te beschermen tegen ongevallen. Ook zijn rode kruisen zichtbaar boven gesloten spitsstroken.

Zes wegen

Op het nieuwe bord staat de tekst 'Bij rood X: Rijstrook DICHT' met witte letters op een blauwe achtergrond. De borden komen langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67 te staan. Op deze zes wegen zijn dertien trajecten uitgekozen, na overleg met de politie en op basis van eerder onderzoek. De eerste borden worden geplaatst op de A12 tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe.

Rijkswaterstaat en de nationale politie zijn met elkaar overeengekomen dat de handhaving op het negeren van rode kruisen geïntensiveerd wordt. Dit betekent dat langs de dertien trajecten en op locaties waar weginspecteurs incidenten beveiligen, de politie extra controleert op deze overtreding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden