Nederland krijgt consulaat in Irak dankzij 'laptopdiplomaat'

Na de consulaten in München, Milaan, Antwerpen en Chicago is nu ook de vijfde met sluiting bedreigde diplomatieke post in Osaka gered. Nederland krijgt er tevens een nieuw consulaat bij: in Koerdisch Irak. Een Nederlandse 'laptopdiplomaat' heeft daar twee jaar zo succesvol kwartier gemaakt en ondernemers begeleid, dat de eenmanspost wordt opgewaardeerd tot een volwaardig consulaat-generaal. Dit heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Bezoekers van de 9de internationale boekenbeurs in Erbil op 12 april van dit jaar. Beeld getty

De redding van de diplomatieke posten en het openen van het nieuwe consulaat is te danken aan een aangenomen motie van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma eind vorig jaar, waardoor Buitenlandse Zaken 20 miljoen euro minder hoeft te bezuinigen op diplomatie.

Opvallend is dat Timmermans vooral het 'handelsbelang' van de diplomatieke posten benadrukt in de Kamerbrief. Zo is de eenmanspost in de stad Erbil in Koerdisch Irak twee jaar geleden primair gestart om Nederlandse ondernemers te begeleiden. Zij bouwen daar inmiddels met succes woontorens, leggen busbanen aan en drijven onder meer koeienhandel.

Kleiner en flexibeler
De eenmanspost staat symbool voor de modernisering van de diplomatie, kondigde Timmermans vorige zomer al aan. Door bezuinigingen en razendsnelle politieke omwentelingen wereldwijd, moet het Nederlandse diplomatieke corps kleiner en flexibeler worden. Er komen daarom steeds meer 'eenpitters' bij. Zij vestigen zich in een hotelkamer of eenvoudig kantoor en kijken gedurende twee jaar welke Nederlandse belangen in dat land behartigd kunnen worden.

'Laptopdiplomaat' Jeroen Kelderhuis (39) trok alleen naar Erbil en vestigde zich daar in een nog niet afgebouwd kantoor, waarboven hij ook sliep. Geen staf, residentie of vlag. Was het tegengevallen, dan was de laptopdiplomaat weer weggetrokken.

De opwaardering van de eenmanspost in Erbil naar volwaardig consulaat-generaal betekent nog meer dienstverlening aan Nederlandse ondernemers en is ook handig voor Iraakse handelspartners die in Nederland zaken willen doen, stelt Timmermans. Zij kunnen straks een visum aanvragen via het nieuwe consulaat.

Handelsbelangen
De vijf met sluiting bedreigde consulaten gaan in afgeslankte vorm verder en gaan zich eveneens primair richten op Nederlandse handelsbelangen. Alle andere consulaire taken verdwijnen, behalve de hulp aan Nederlanders in noodsituaties.

Volgens het ministerie is een derde van de Nederlandse banen het gevolg van export, en is één op de zes Nederlandse banen het gevolg van buitenlandse ondernemers die in Nederland investeren.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland toonden zich vorig jaar al groot voorstander van het openhouden van de consulaten en boden aan om eventueel bij te dragen in de kosten. Dat gaat niet door. Wel start Buitenlandse Zaken een tweejarige proef om bedrijven voortaan te laten betalen voor consulaire diensten, zoals een handelsmissie of marktonderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.