Nederland krijgt alarm voor terreur

Nederland krijgt een alarmsysteem voor eventuele rampen en terroristische aanslagen, zoals dat ook in de VS gebruikt wordt. Momenteel is de code voor Nederland groen, maar deze kan naar omstandigheden veranderen in geel, oranje of rood....

Van onze verslaggeefster Rachida Azough

Dat melden de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie in een brief over terrorismebestrijding. Het schrijven is woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De positie van Nederland is volgens het kabinet vergelijkbaar met die van Spanje. Daarom zullen alle zogeheten soft targets, ofwel burgerdoelwitten zoals drukke treinstations en voetbalstadions, in kaart worden gebracht.

Elk soft target vergt passende maatregelen die op zeer korte termijn worden vastgesteld. Er zullen ook vaker rampoefeningen plaatsvinden. Desondanks sluiten de bewindslieden aanslagen niet uit. Deze burgerdoelwitten zijn door hun aard namelijk niet eenvoudig te beschermen.

In Nederland zijn zo'n 150 potenti terroristen actief, schatten de bewindslieden. Om hen beter in de gaten te kunnen houden, moet de Algemene Inlichtingenen Veiligheidsdienst meer geld krijgen, vindt het kabinet. Ook worden prioriteiten in de opsporingaangescherpt. Verder hoopt het kabinet met een betere samenwerking tussen inlichtingen-en opsporingsdiensten meer menskracht te genereren, zodat mogelijke terroristen en hun organisaties beter geobserveerd kunnen worden.

Het beoogde alarmsysteem moet zowel overheden als bedrijven en burgers waarschuwen. Voor de vier risiconiveaus moeten overheidsorganisaties en bedrijfssectoren draaiboeken maken waarmee zij hun waakzaamheid kunnen vergroten.

Ook moet het systeem burgers duidelijk maken welk gedrag er van hen verwacht wordt. 'Een verhoging van het risicobewustzijn en oplettendheid (...) bij de Nederlandse bevolking is in ieder geval noodzakelijk.' Het systeem wordt eerst ingezet voor terrorismebestrijding, maar zal uiteindelijk gebruikt worden in alle crisissituaties.

In de Europese Raad heeft Nederland gepleit voor meer samenwerking tussen nationale inlichtingendiensten. Ook heeft het kabinet erop aangedrongen dat in alle paspoorten van EU-burgers biometrische gegevens worden opgenomen. Daarop vooruitlopend zal Nederland op eigen initiatief relaties aangaan met de inlichtingendiensten van andere EU-lidstaten.

Het Nederlandse EU-voorzitterschap zal in het teken staan van terrorismebestrijding, benadrukken de ministers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden