Nederland koud? In de rest van Europa is het nog erger

In Friesland werd geschaatst en in Limburg lag sneeuw. Met gevoelstemperaturen tot 16 graden onder nul, was het afgelopen weekend wel wat fris in Nederland. Maar op zondag was het in de Bilt toch nog even drie graden. In andere delen van Europa hadden ze het dit weekend pas echt zwaar.

Sneeuw in Kiev Beeld afp
Sneeuw in KievBeeld afp

In Groot-Brittannië vielen dit weekend drie doden door de kou. Daarnaast zitten duizenden mensen nog zonder stroom. De hoeveelheid sneeuw en ijs maakten dat de ektriciteitskabels het niet hielden. De sneeuw zorgt er ook vandaag nog voor onbegaanbare wegen. Leerlingen van tientallen scholen hebben vandaag ijsvrij door de bijzondere omstandigheden.

Een weg in Groot-Brittannië wordt sneeuwvrij gemaakt Beeld anp
Een weg in Groot-Brittannië wordt sneeuwvrij gemaaktBeeld anp

In het oosten en noorden van Duitsland zullen ze zich de maand maart waarschijnlijk ook nog wel even herinneren. Afgelopen zondag werd het in het dorpje Coschen 19 graden onder nul. Dat is de koudste temperatuur sinds de Duitsers honderd jaar geleden het weer gedetailleerd zijn gaan bijhouden. De kou in Duitsland is zo bijzonder dat trekvogels die vanuit het Middellandse zeegebied komen weer zijn omgekeerd.

Een ooievaar brengt de zomer in Duitsland door Beeld anp
Een ooievaar brengt de zomer in Duitsland doorBeeld anp

Ook in Italië is de maand maart koud. De koudste in vijftig jaar om precies te zijn. Het dieptepunt voor het noorden van Italië komt vandaag. Met sneeuw, regen, en onweer met windstoten die tot 100 kilometer per uur de Italianen zullen teisteren. Maar ook na vandaag wordt de situatie niet echt beter, het slechte weer houdt in ieder geval aan tot Pasen. De Italianen in het zuiden van Italië hebben minder last van het slechte weer. Met vijfentwintig graden zitten zij er warmpes bij.

Turijn in koude tijden Beeld anp
Turijn in koude tijdenBeeld anp

In Oekraïne is het nog erger dan in Italië. Daar hadden ze last van de ergste sneeuwstorm in honderd jaar. Op één dag viel er 24 miljoen ton sneeuw naar beneden. Het zorgde voor dat het verkeer en openbaar vervoer volledig vast kwamen te zitten. De halve meter sneeuw die viel, veroorzaakte zoveel problemen dat het leger ingezet moest worden om de ingesneeuwde bussen en vrachtwagens uit te graven.

Het is niet alleen kommer en kwel in Kiev, een snowboarder porbeert te spingen op het plein voor de Andreevskayakerk Beeld anp
Het is niet alleen kommer en kwel in Kiev, een snowboarder porbeert te spingen op het plein voor de AndreevskayakerkBeeld anp

Maar ook in andere Europese landen was het koud. In België hadden dit weekend last van de koudste 23 maart in 130 jaar en in Oostenrijk is er veel sneeuw gevallen. De komende tijd lijkt het weer in Noord-Europa weer iets aan te trekken, maar de verwachtingen worden pas na Pasen echt beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden