Nederland koerst aan op eerder vertrek uit Kunduz

Nederland koerst aan op een vroegtijdig en volledig vertrek van militairen uit de Afghaanse provincie Kunduz. Dit zou betekenen dat Nederland zijn mandaat niet tot 2014 volmaakt, maar de politietrainingsmissie al in 2013 beëindigt.

Nederlandse militairen in Kunduz.Beeld epa

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs betrokken Kamerleden en ambtenaren. Het voornemen sluit aan bij de internationale tendens dat landen hun militairen terugtrekken uit Afghanistan. Duitsland, waarvan Nederland afhankelijk is voor militaire bescherming in Kunduz, stuurt ook aan op een vertrek. Duitse militairen in de regio rekenen erop dat zij hun spullen na de zomer gaan inpakken.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie versterkte het vermoeden van een vroegtijdig vertrek door donderdag na zijn bezoek aan Kunduz te stellen: 'Het uitgangspunt voor Nederland is samen uit, samen thuis met de Duitsers.' Het kabinet is volgens Opstelten op de hoogte gebracht van het voorgenomen vertrek van de Duitsers.

Ook de VS gaan weg uit Afghanistan. President Obama kondigde woensdag in zijn State of the Union aan dat hij komend jaar de helft van de Amerikaanse militairen naar huis haalt.

Politieschool
Nederland draagt de leiding van de politieschool in Kunduz dit jaar juli al over aan de Afghanen, zo maakte minister Opstelten ook bekend. Nederlanders geven al geen les meer op de school. Ook de praktijktrainingen op straat worden binnenkort overgedragen aan Afghanen. In maart studeren de eerste Afghaanse leraren af die deze praktijklessen gaan overnemen.

Recentelijk zijn Kamerleden in een besloten briefing door Defensie bijgepraat over de toekomst van de Kunduz-missie. Daarin zijn de geesten rijp gemaakt voor het idee dat er nu voldoende politieagenten zijn opgeleid. Bij veel Kamerleden leeft daarom het idee dat er niet veel tranen zullen worden gelaten om een vroegtijdig vertrek. 'Nederland is daar klaar, onze missie is volbracht. Als de bescherming van de Duitsers ook nog wegvalt, hebben we daar niks meer te zoeken', zo luidt de teneur. Ook bij het ministerie van Defensie leeft het gevoel dat Nederland kan beginnen met afbouwen.

'Veel politieagenten zijn al opgeleid. Wat kan Nederland daar nog doen?', vraagt een Kamerlid zich af. 'Het transitieproces verloopt goed. Mijn indruk is dat Nederland daar wel zo'n beetje klaar is', zegt een andere parlementariër. 'Wat ik proef is dat we eind van dit jaar weggaan', zegt een topambtenaar van een van de betrokken departementen. Gezien de politieke gevoeligheid willen betrokkenen niet met hun naam in de krant.

Besluit
Minister Hennis van Defensie neemt de komende weken een besluit over de toekomst van de Kunduz-missie, mogelijk voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat op 19 maart. Dit debat is al tweemaal uitgesteld. Betrokkenen schetsen het beeld van een kabinet dat worstelt met diverse scenario's voor de toekomstige inzet van Nederland in Kunduz.

Een scenario is volledig vertrekken uit Kunduz. Een tweede scenario is dat de militairen vertrekken, maar dat Nederland wel ontwikkelingshulp blijft geven. Een bron bij defensie: 'Wat meespeelt in de overweging: er zijn 25 Nederlandse slachtoffers gevallen in Afghanistan en er is 2,2 miljard euro besteed aan deze missie. Daar trek je niet zomaar de stekker uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden