NIEUWSLONGKANKER

Nederland kent meer longkankerdoden dan de meeste andere Europese landen

Nederland is een van de koplopers op een weinig eervol Europees lijstje. In de Europese Unie sterft in totaal een kwart van de bevolking aan kanker en van hen weer 21 procent aan longkanker. Maar in Nederland ligt dat percentage longkankerdoden hoger, namelijk op 24 procent. Dat komt doordat in Nederland bovengemiddeld veel mensen roken of hebben gerookt.

Redactie
null Beeld Gabriel Eisenmeier
Beeld Gabriel Eisenmeier

Dit blijkt uit de sterftecijfers door longkanker van Eurostat. Het Europese statistiekbureau publiceert de gegevens aan de vooravond van de Werelddag zonder tabak, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Elk jaar op 31 mei vestigt de WHO de aandacht op de gezondheidsrisico's van roken. Stoppen met roken zou een van de gemakkelijkste manieren zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat ieder half uur een Nederlander sterft als gevolg van roken. In 2015 ging het om 20 duizend sterfgevallen, vooral veroorzaakt door longkanker en de longziekte COPD.

In de afgelopen jaren is er wel iets gedaan aan de belangrijkste oorzaak van longkanker: het aantal rokers daalde sinds 2014, bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van het CBS, het RIVM en het Trimbos-instituut naar de gezondheid van Nederlanders.

De zorgen over roken blijven desondanks zo groot dat deze maand advocaat-generaal Paul Vlas, na een jaar onderzoek aan de Hoge Raad, adviseerde dat iedereen die een horecagelegenheid binnengaat ‘moet worden gevrijwaard van iedere mate van blootstelling aan tabaksrook’. Met het advies is de verwachting dat rookruimtes in de horeca nog dit jaar worden verboden.

Campagne voor jongeren

Om jongeren te behoeden voor de gevaren startte longkankerpatiënt Anne Marie van Veen recentelijk een campagne op scholen. De 46-jarige moeder van vier, die eerder met advocaat Bénédicte Ficq een vergeefse poging deed tabaksproducenten in Nederland te laten vervolgen wegens poging tot moord en mishandeling, gebruikte haar laatste krachten om jongeren te laten zien te maken wat de risico's zijn. Ze overleed eerder deze maand.

Het Achterhoekse festival Zwarte Cross maakte deze week bekend vanaf dit jaar boetes van 70 euro uit te zullen delen aan bezoekers die roken op plekken waar dat niet is toegestaan. Met de maatregel - een novum in festivalland - wil de organisatie voorkomen dat zij zelf boetes moet afdragen vanwege het roken in de muziektenten.

Niet alleen in Nederland is longkanker een groot probleem. Het aandeel sterfgevallen door longkanker (afgezet tegen andere kankersoorten) is in de Europese Unie het hoogst in Hongarije (27 procent), gevolgd door Denemarken, Polen, Griekenland en Nederland (24 procent). Het aandeel is het laagst in Zweden, Letland en Litouwen (16 procent) en Portugal (15 procent).

DE ZAAK TEGEN DE TABAKSINDUSTRIE

De roker is een ‘een soort kwijlende pavlovhond waarbij de hele dag belletjes afgaan’, zei Wanda de Kanter eerder in een interview. Samen met advocaat Bénédicte Ficq spande ze een rechtszaak aan tegen de tabaksindustrie namens ex-rokers en tientallen organisaties.

Maar de zaak haalde het niet: ook in hoger beroep sneuvelde hun pleidooi. ‘Tabaksproducten zijn legaal, als producenten moedwillig gebruikers verslaafd maken en daaraan een einde moet komen, dan is dat een taak voor de overheid en niet voor de rechter’, oordeelde het hof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden