Nederland kan terugkerende jihadist bij de grens weren na akkoord Eerste Kamer

Nederlanders die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie kunnen hun paspoort zonder veroordeling van de rechter verliezen. Daar heeft de Eerste Kamer dinsdag mee ingestemd. Het wetsvoorstel is bedoeld om jihadisten te weren die bij terugkeer in Nederland een gevaar kunnen vormen.

Redactie
Jongeren in een pro-IS-demonstratie in Den Haag in 2014. Beeld anp
Jongeren in een pro-IS-demonstratie in Den Haag in 2014.Beeld anp

Tot het laatste moment was niet duidelijk of het voorstel het zou halen: onder andere PvdA, GroenLinks, SP en D66 waren tegen. Uiteindelijk stemde een nipte meerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en 50Plus voor.

Hierdoor kan iemand op basis van bijvoorbeeld een ambtsbericht van de AIVD zijn Nederlanderschap verliezen. De maatregel geldt alleen voor mensen die ook nog een andere nationaliteit hebben, omdat volgens internationale verdragen moet worden voorkomen dat iemand stateloos wordt.

Als het Nederlanderschap is ontnomen, zal de jihadist ook tot ongewenst vreemdeling worden verklaard. Daardoor kan iemand niet meer legaal naar Nederland of andere Schengenlanden terugkeren.

Beroep aantekenen

Het intrekken van de nationaliteit wordt vervolgens wel onderworpen aan een rechterlijke toetsing. Als de persoon in kwestie zelf niet binnen vier weken beroep aantekent, wordt de rechtbank op de hoogte gebracht, waarna de rechter altijd nog zijn oordeel kan geven.

De Eerste Kamer stemde dinsdag ook in met twee andere terreurmaatregelen. Daardoor wordt het mogelijk dat iemands paspoort of identiteitskaart vervalt als deze persoon een uitreisverbod heeft gekregen. Ook wordt het mogelijk een meldplicht, contactverbod of gebiedsverbod op te leggen aan mensen die zich willen aansluiten bij terroristische organisaties.

Een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk in 2014. Rechts (met de zonnebril) de Nederlander die een aanslag heeft gepleegd in het Iraakse Fallujah: Lofti S. uit Amsterdam. Beeld anp
Een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk in 2014. Rechts (met de zonnebril) de Nederlander die een aanslag heeft gepleegd in het Iraakse Fallujah: Lofti S. uit Amsterdam.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden