Nederland is voetbalkampioen van Europa

Nederland wint het EK voetbal in München, maar niet iedereen feest mee.

Rozendaal, 25 juni 1988

Vandaag heeft het Nederlands voetbalelftal gewonnen van de Russen (dankzij doelpunten van Gullit en Van Basten, red.). Ik heb niet gekeken, ik heb niet geluisterd, ik heb gevast, ook in dat opzicht. Maar de laatste vijf minuten heb ik me bij het kleine radiootje op de hoogte gesteld, hoe het ermee stond. Waarom heb ik niet gekeken? Omdat ik het benauwend vond dat iedereen keek. En voorts omdat ik van de oranjehysterie die zich van Nederland meester maakte onpasselijk werd.

Het begon steeds meer op oorlog te lijken en steeds minder op spel. Tenzij men aanneemt dat we in een neo-archaïsche maatschappij zijn teruggevallen en 'spel' dus weer magische betekenis heeft gekregen. Daar lijkt het op, allerlei frustraties waar de mensen mee zitten worden op deze wijze afgeleid. In de leegte van een ontluisterd bestaan is er behoefte aan nieuwe goden. Ze worden geleverd, elf tegelijk.

Nederland is voetbalkampioen van Europa. De zotteklap deinde de straten uit, een volksfeest barstte los alsof het vaderland gered was. Hoeveel winkels (dan ook) geplunderd zijn is mij niet bekend, wel dat Tinka (Barnards hond, red.) gisteren maar liever een straatje omliep toen het stadsbeeld beneveld raakte van het vuur- en rookwerk en de knallen hoogtij vierden. Ook wilde ze liever niet in aanraking komen met personen die gekleed waren in oranje-hysterie.

Elf jongens in sportuniformpje doen meer voor het oranjesentiment, binnen tien dagen, dan koningin Juliana en haar dochter in veertig jaar konden opbouwen.

Willem Barnard (1920-2010), dichter en theoloog. Ingekort fragment uit Anno Domini - Dagboeken 1978-1992. Uitgeverij De Prom, 2004.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden