Nederland is net zo natuurlijk als een kamerplant

Natuurlijk, duurzame energie, daar is iedereen voor. Althans, zolang het niet ten koste van iets anders gaat. We waren in de jaren negentig voorlopers op het gebied van windenergie, maar we zijn die positie kwijt....

Waarom? Omdat we dergelijk gevaarten niet in ‘onze achtertuin’ wilden. Wat maakt Nederlanders zo bang voor landschapsvervuiling? Waarom bestaat er zo’n grote weerstand tegen schone energie uit de winderige polder? Waarom is het uitzicht op een windmolen zo erg? En wat maakt dat men het visuele belang plaatst boven dat van de baten van een windmolen?

Ik geloof dat het protest tegen landschapsvervuiling voortvloeit uit de angst voor verandering van de persoonlijke omgeving. Men wil angstvallig alles bij het oude houden. De idee lijkt algemeen geaccepteerd dat het uiterlijk van het huidige Nederland het meest natuurlijke is en dat het altijd al zo bedoeld was. En dat is raar.

Nederland is net zo natuurlijk als een kamerplant. We hebben er net zo lang aan geknutseld, tot het zich volledig naar onze wens heeft gevormd. Hoe kun je een kunstmatig landschap vervuilen met kunstmatige objecten als een windmolen?

Wél natuurlijk is de smeltende Noordpool en de koraalriffen die niet gedijen in door CO2 verzuurd water. Wil je die natuur behouden, dan kunnen we niet langer doorgaan met het verstoken van fossiele brandstoffen. Dus zet je windmolens neer voor het behoud van natuur en landschap.

Ik vraag iedereen die vindt dat windmolens de natuur verpesten eens wat verder te kijken. Onze polders bestaan pakweg een halve eeuw; een verandering aan hun uiterlijk is dus niet zo abrupt en onnatuurlijk als men denkt. Nederland is het polderland. Kunstmatig of niet, het hoort erbij.

Nederland is ook het land waar nuchterheid, tolerantie en ondernemerschap de boventoon voeren. Dat ondernemerschap heeft ons de polders gebracht, die tolerantie maakt dat we op een klein stukje grond kunnen samenleven. En die nuchterheid? Die moeten we gebruiken om de krampachtige grip op het huidige Nederland los te laten en de controle te verplaatsen naar de mondiale beheersing van de klimaatverandering. Tijd voor een frisse wind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden