Commentaar

Nederland is multi-etnisch, wen eraan

Iemand willen uitsluiten van het debat op grond van haar achtergrond: dat is wel degelijk racistisch.

Arnout Brouwers
Sylvana Simons Beeld anp
Sylvana SimonsBeeld anp

Er viel genoeg kritiek te leveren op de eerste optredens van Sylvana Simons als politicus. Als een van je eerste politieke daden de Armeense genocide witwassen - al komt die praktijk in de Nederlandse politiek wel vaker voor - daarmee scoor je terecht geen punten.

Maar waarom zou ze daarom uitgewuifd moeten worden? Of overladen met hatelijke boodschappen die zinspelen op het feit dat ze 'niet een van ons' is, en dus beter kan oprotten? Hoe lang kan dat gezegd worden van volbloed Nederlanders die een kleur hebben? Juist omdat de gemiddelde Nederlander er zo diep van overtuigd is dat hij of zij geen racist is, komt er hier nooit een racismedebat van de grond. Maar heus: racisme, dat is ook als je iemand wilt uitsluiten van het debat op grond van zijn of haar etnische achtergrond.

Het is inmiddels een cliché dat door de komst van internet iedereen even groot is geworden en kan meepraten. Daar hoort dan ook bij dat een wereld van vooroordelen, frustraties en alledaagse xenofobie (die overigens niet aan bepaalde rassen is voorbehouden) tevoorschijn komt die anders bedekt zou blijven. Maar kan hier niet beter de 'blokkeerknop' zijn werk doen, in plaats van de bereden politie?

Er is evenwel meer aan de hand: onze immigratiegeschiedenis. Niet alleen de immigratie zelf, maar ook de wijze waarop Nederland immigratieland is geworden: uitgezonderd de korte periode van de import van goedkope arbeidskrachten was dat fel tegenspartelend, ook bij de middenpartijen. PvdA-staatssecretaris Aad Kosto stelde begin jaren negentig al vast dat Nederland een 'de facto immigratieland' was 'maar het niet wilde zijn'.

En zie, nu is het tóch een immigratieland - en multietnisch bovendien. Wen eraan!

Maar in elk debat voel je nog de barenspijn waarmee onze multi-etnische samenleving tot stand is gekomen. Zonder Ellis Island, zonder 'nationaal verhaal' waarin plaats is voor alle Nederlanders, en zonder erkenning van diversiteit - in geschiedenis of maatschappij.

Problemen genoeg, met immigratie. Maar ook de 'oogst', of ze nu Ayaan heten of Sylvana, wordt door velen uitgekotst met etnisch getinte hatelijkheden. De schelders bevinden zich aan de verkeerde kant van de geschiedenis, laat dat hun voornaamste straf zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden