Nederland is in zijn nopjes met akkoord Berlijn

Politiek Den Haag, de boeren en de werkgevers halen opgelucht adem. Alom heerst tevredenheid over het in Berlijn bereikte akkoord....

Terwijl premier Kok in de ochtenduren het Catshuis opzoekt voor een dutje, ratelen de faxen en telefoons met de eerste reacties. 's Midddags is Kok terug in de ministerraad, waar collega Zalm hem prijst als 'de succesvolle spits' van de Nederlandse equipe. Kok doet bescheiden en spreek op zijn beurt lovend over de 'voorzetten op maat' van zijn collega's. De ministers leunen tevreden achterover.

Niet in alle reacties is het koekoek één zang. PvdA-specialist Waalkens noemt het resultaat 'te weinig ambitieus'. Het zint hem niet dat de zuivelhervormingen zijn uitgesteld. Uitgerekend met dat besluit is coalitiegenoot Ter Veer van D66 weer uitermate tevreden. 'Melk produceren in Nederland is nou eenmaal duurder dan in Nieuw-Zeeland', zegt hij.

De boeren van de Nederlandse federatie van Land- en Tuinbouwoorganisaties hebben eveneens gemengde gevoelens over het zuivelbeleid. Zij vrezen dat de markt een prijsverlaging zal afdwingen en dan is er geen inkomenstoeslag om die daling op te vangen. Maar tevreden is het LTO met een minder snelle invoering van de productiebeheersing van granen.

Helemaal tevreden is ook de VVD niet. Woordvoerder Geluk vraagt zich af of de stap op weg naar liberalisering niet te klein is om straks onderhandelingen te kunnen voeren in het kader van de Wereldhandelsorganisatie. Het CDA daarentegen juicht nu reuzenstappen achterwege werden gelaten. Later op de dag toont het CDA zich kritischer en voorspelt Van Balkenende dat de bezuiniging een wissel zal trekken op de toekomst.

Premier Kok spreekt na afloop van de ministerraad over een resultaat dat de trekken heeft van een compromis en elementen bevat die niet alle de voorkeur hebben van Nederland. 'Het financiële resultaat is de blikvanger.' Het kabinet had tevoren twijfel over de vraag of de doelstelling van vermindering van de afdracht met 1,3 miljard kon worden gehaald. Nog deze week liet minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken zich ontvallen dat Nederland ook tevreden zou zijn met driehonderd miljoen minder.

Kok erkent dat er twijfel was ontstaan. 'Het risico was groot dat we er een paar miljoen hadden moeten afhalen. Nu hebben we een kleine plus behaald en een fikse oploop na het jaar 2002.' Hij weerspreekt dat de hervormingen zijn weggepoetst. 'Hier en daar is het tempo vertraagd, maar de hervormingen zullen de komende jaren doorgaan.'

Staatssecretaris Benschop van Europese Zaken belegt in Amsterdam een bijeenkomst voor de eigen PvdA-achterban. Ook hij meent dat er nog vele hervormingen nodig zijn, maar onderwijl spreekt hij van een trendbreuk. 'Voor het eerst is de Europese begroting niet een optelsom van alle wensen maar het resultaat van degelijke keuzes.'

De werkgeversorganisatie VNO/NCW noemt de uitkomst 'alleszins aanvaardbaar'. De Europese Unie heeft een goede uitgangspositie verworven om de uitdagingen van de komende jaren aan te gaan, aldus de werkgevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden