Column

Nederland is in de greep van terror-kauwen

Angstwekkende berichten waarvoor de politiek de ogen sluit: de kauw is aan het radicaliseren.

De kauw.Beeld anp

We mogen er de ogen niet langer voor sluiten: Nederland is in de greep van de terreur.

Na verschillende berichten doemt het beeld op van een geheim netwerk dat onschuldige burgers teistert met een golf van aanslagen.

'Nederland siddert voor terror-kauwen', luidde website Joop.nl de alarmklok. Op een filmpje van Omroep Brabant was te zien hoe schoolkinderen uit Ulvenhout in blinde paniek vluchten voor een kauw die hen aanvalt en naar hen pikt. 'Soms zo erg dat hij kleine wondjes achterlaat.' De kinderen wisten 'ternauwernood te ontsnappen', aldus Joop.

En er lijkt sprake van gerichte acties: ook in Vlaardingen houden terror-kauwen huis, zo bericht RTV Rijnmond. De vogels gooien stenen op geparkeerde auto's en vernielen de daken, aldus slachtoffers die het konden navertellen. Een Vlaardingse vrouw zag de terreur daar toenemen. 'Ze zijn nu wel extremer geworden.'

Bekend patroon: de kauw is aan het radicaliseren.

De lijst met aanslagen is lang. Er lijkt sprake van meerdere cellen, onder meer van groepen roofvogels, wier doel het lijkt de bevolking angst aan te jagen.

April 2015: 'terror-buizerd' valt wandelaars en fietsers aan bij het Friese Idskenhuizen.

Juni, dagblad de Stentor: 'Hardlopers in de Apeldoornse wijk Zuidbroek moeten oppassen tijdens het trimmen. Een buizerd heeft het op hen voorzien en heeft een enkeling al een bloedende hoofdwond bezorgd.'

De schrik zat er goed in: 'Een groot aantal van de hardlopers loopt inmiddels maar een ander rondje.'

Vers in het geheugen ligt de terror-oehoe van Purmerend. De uil - spanwijdte 1,8 meter - kon eind vorig jaar worden ingerekend na een ware klopjacht van de politie, in nauwe samenwerking met inlichtingendiensten. Er waren meer dan vijftig slachtoffers gevallen. Nadat de dader tijdens een vluchtpoging kon worden gearresteerd, is hij veroordeeld tot levenslange opsluiting. Hij volhardt in zwijgen over plannen en eventuele mededaders.

Er staan nu al buurten bekend als 'kauwendriehoek', waar het kauwenkalifaat een feit is. Geen mens durft zich er te vertonen. Angst is een olievlek.

Wegkijken is laf, links en politiek correct. Je moet de zaken durven benoemen. Juist nu.

Politici zwijgen, bang om kiezers te verliezen. Alleen Geert Wilders twitterde moedig: 'Gekker moet het niet worden! #Stopdenatuur'.

'Als mensen het natuurverhaal te saai vinden, kunnen ze beter naar een pretpark gaan', schreef Caspar Janssen in een scherpe aanklacht tegen de verpretting van onze natuur. 'Een bezoek aan de Efteling, dat is pas goed voor de natuur.'

Dat moet je maar durven. Natuur is doodeng, daarom wordt die met man en macht bestreden. De bange burger rest niets dan waakzaamheid. Het beste is thuisblijven, ramen en deuren dicht. Doe niet open wanneer een zwartgemaskerde schim op uw raam tikt, maar bel onmiddellijk de politie. Het kan een kauw zijn. Levensgevaarlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden