Column

'Nederland is een walhalla voor matchfixing'

Paul Onkenhout

In de spectaculaire productie van de Volkskrant-verslaggevers Menno van Dongen en Willem Feenstra over matchfixing in onze eigen eredivisie staat Ajax - Willem II centraal, een wedstrijd die werd gespeeld op 17 oktober 2009 in de Arena. Er is mee gerommeld.

Het zou een incident kunnen zijn. Het zou ook geen incident kunnen zijn.

De spilfiguur in het complot is Ibrahim Kargbo, een middenvelder uit Sierra Leone. Hij zou destijds een aantal, niet met name genoemde medespelers hebben geronseld. Willem II moest de wedstrijd in Amsterdam met meer dan drie doelpunten verliezen. Dat lukte, het werd 4-0.

Verslaggevers stelden vast dat Willem II er die zaterdagavond een potje van maakte, maar wie zou zeggen dat ze het toen al in de smiezen hadden, geeft ze te veel eer. Gezien de uitslag was het een tamelijk voor de hand liggende conclusie. Een seizoen eerder was Ajax - Willem II in 7-0 geëindigd.

'Willem II willig slachtoffer Ajax', was de kop in Trouw boven een klein stukje over de gefixte wedstrijd. Willig, de eindredacteur zat er dichtbij, zonder het te beseffen. Verder werd geconstateerd dat Willem II een 'ideale tegenstander' was. Het Algemeen Dagblad noemde het een gemakkelijke 4-0-overwinning.

Met de kennis van nu is iedereen verdacht. In de eerste helft miste aanvaller Demouge een grote kans én veroorzaakte hij een strafschop (hands). Doelman Aerts gaat vrijuit, zo lijkt het. Hij stopte de strafschop.

Cruciaal was de rol van Bart Biemans, een verdediger. Ajax had vele kansen gemist toen Biemans vlak voor rust een fout maakt die door Eyong Enoh werd afgestraft. Uit het AD: 'Het was Bart Biemans die Ajax in het zadel hielp. Immers, de Willem II-verdediger schoof Enoh zomaar de bal in de voeten bij een 0-0-stand.' Zomaar. Waarmee verder natuurlijk niets is bewezen.

Matchfixing ging, zo was tot vandaag de algemene opvatting, aan ons land goeddeels voorbij. Oost-Europa, heel Azië, Italië, ja dáár, maar hier niet. Als er al werd gerommeld, gebeurde dat buiten de schuld van Nederlandse clubs, in onbeduidende vriendschappelijke wedstrijden, zoals onlangs Heerenveen en ADO overkwam.

Matchfixing in Nederland was lange tijd niet veel meer dan grappen over zogenaamde 'belchinezen', Aziatische mannen die het goksyndicaat telefonisch van elke balomwenteling op de hoogte brachten, en een lusteloze verwijzing naar Jan Mulder. Als back van Telstar zorgde hij er in 1993 persoonlijk voor dat Zwolle in de slotfase een 1-0-achterstand kon ombuigen naar een 2-1-overwinning.

undefined

Het is geen populair dossier, matchfixing. Onthullingen sijpelen snel weg, slechts een handjevol verslaggevers heeft zich erin vastgebeten. De volgende belangrijke wedstrijd trekt alle aandacht naar zich toe. Bij Studio Voetbal begint iedereen vermoeid te kijken als het onderwerp op tafel ligt.

Nederland is een walhalla voor matchfixing, concludeerden Iwan van Duren en Tom Knipping, twee journalisten van Voetbal International, in 2012. Een eerder onderzoek van de Volkskrant leverde twee verdachte wedstrijden op, ADO Den Haag - NEC en Eindhoven - Volendam uit 2011.

Ook de onthulling van vier verdachte wedstrijden uit 2009 uit de eerste divisie bracht slechts kortstondig enige commotie teweeg. Nadat in opdracht van sportminister Schippers een rapport was verschenen waarin werd geconcludeerd dat in Nederland sportwedstrijden niet op grote schaal worden gemanipuleerd, verdween het dossier weer in het archief.

Van Dongen en Feenstra schrijven vandaag: 'Niet veel later vindt de afspraak plaats, in een horecagelegenheid in de omgeving van Tilburg. Kargbo komt aanrijden in zijn cabriolet van de club. De Aziaten observeren hem goed. Ze willen spelers in de ogen kijken voor ze miljoenen inzetten op de gokmarkt op het afgesproken resultaat.'

Dat is de harde realiteit. De Aziatische matchfixers zijn onder ons. Ze zijn binnengedrongen in het hart van ons voetbal.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden