'Nederland is een onzeker, bang en boos land geworden'

Drie keer Wim Kok, Bono is Bono en een vriendin van prins Bernhard.

null Beeld -
Beeld -

Nederland is een onzeker, bang en boos land geworden, zozeer zelfs dat De Groene Amsterdammer deze week officieel afscheid neemt van een 'tevreden natie'. Het blad doet dat met een dubbelnummer waarin de recente geschiedenis van ons land wordt geschetst en, verrassend genoeg, ook de borsten van 'sexy Kees' uit de film Flodder aan de orde komen.

Tatjana Šimic, de Joegoslavische vrouw die in film en serie de rol van Kees speelde, wordt neergezet als het 'summum van integratie'. Wat het stuk over het 'exotische vechtertje' precies zegt over de recente geschiedenis van Nederland, wordt echter niet helemaal duidelijk.

Behalve met Šimic wordt de lagere cultuur in De Groene behandeld in portretten van 'de koning van het emotainment' John de Mol en 'de beroemdheid next door' Linda de Mol. Wim Kok wordt in maar liefst drie stukken geportretteerd, respectievelijk als vakbondsman (1982), man van het midden (1991) en vertegenwoordiger van de oude politiek (2001). Een van de beste stukken gaat niet over een man of vrouw, maar over een wijk die van 'lelieblank' veranderde in 'kakelbont': de Schilderswijk.

Voor wie er somber van zou worden is er een verhaal in Vrij Nederland van David Kleijwegt over U2. Zanger Bono is onzeker, bang noch boos.

Hij is vooral Bono: 'Ik heb Steve Jobs nog gekend. Met hem heb ik veel discussies gevoerd, onder meer over God. We werden het nooit eens, maar goed.'

De reportage van de week staat ook in Vrij Nederland. Laura Stek was in Key West, Florida, bij de 34ste 'Hemingway Lookalike Contest', een serieuze aangelegenheid. Met een grijze baard ben je er nog lang niet. Zelfs een grote gelijkenis met de schrijver is onvoldoende. Kandidaten moeten hem zijn.

Potje armdrukken

Om dat te testen, staan in het vierdaagse programma onder meer een viswedstrijd en een potje armdrukken op het programma. 'Ach, Hemingway zou de competitie zelf niet eens hebben gewonnen', zegt een van de verliezers, als de winnaar bekend is gemaakt.

Elsevier interviewde ook een man die in de verste verte geen onzekere, bange of boze indruk maakt: staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Hij is in het gesprek de rust en vriendelijkheid zelve.

Alleen als het gaat over de vergoeding die gevangenen zouden moeten betalen aan de staat voor hun verblijf achter de tralies, klinkt hij even als een 'rechtse houwdegen', stellen de interviewers vast. Zijn opmerkingen over het asielbeleid zijn bedachtzaam en meelevend. Teeven vindt dat hij prima bezig is: 'Ik kan gewoon meer dan boeven jagen.'

Elsevier heeft verder iemand gevonden die het opneemt voor prins Bernhard: Karin Hazelhoff-Steensma (85), weduwe van de 'Soldaat van Oranje'. Pittige vrouw, en niet bang.

Als haar wordt voorgelegd dat het imago van de voormalige prins-gemaal een paar deuken opliep door een interview in de Volkskrant en een trits historische boeken, reageert ze stoïcijns: 'Er verschijnen zo veel boeken. Hij was de beste vriend die je je kunt denken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden