Nederland in trek bij vakantiegangers

Sterkste stijging van toerisme in twaalf jaar

Nederland verwelkomde in 2017 vorig jaar 42 miljoen gasten in hotels, vakantiehuisjes of andere accommodaties. Dat is volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) 9 procent meer dan in 2016. Het gaat om de sterkste stijging van het aantal toeristen sinds 2006.

Mogelijk is het werkelijke aantal toeristen nog hoger, omdat de cijfers van bijvoorbeeld Airbnb en andere particuliere marktplaatsen voor de verhuur van privé-accommodaties of hotels met minder dan vijf slaapplaatsen niet zijn meegenomen in de CBS-telling.

Buitenlandse gasten hebben het grootste aandeel in de sterke stijging van het aantal toeristen. In totaal kwamen 17,8 miljoen mensen vanuit het buitenland een of meer nachten slapen in Nederland. Dat komt neer op een stijging van 13 procent in vergelijking met 2016. Samen waren ze goed voor 44 miljoen overnachtingen.

Dat is nog altijd minder dan het aandeel van binnenlandse toeristen. Nederlandse accommodaties kregen in totaal 24,4 miljoen keer een gast uit eigen land over de vloer. Zij waren goed voor een totaal van 67,8 overnachtingen; 2 procent meer dan in 2016.

5,3 miljoen Duitsers

Vanuit het buitenland boekten vooral toeristen uit ons omringende landen een of meerdere nachten in Nederland. Bezoekers uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk waren samen goed voor ruim twee derde van alle overnachtingen door buitenlanders. Het aantal Duitse gasten groeide met ruim 14 procent naar 5,3 miljoen.

Wat betreft intercontinentale toeristen was Nederland het aantrekkelijkst voor Amerikanen (1,4 miljoen gasten) en Chinezen (0,3 miljoen).

Amsterdam blijft grootste trekpleister

Amsterdam was vorig jaar met afstand de grootste toeristische trekpleister van Nederland. Bijna vier op de tien buitenlandse gasten sliepen in 2017 in de hoofdstad (6,7 miljoen gasten). 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.