Nederland in 2016 gastland samen met Vlaanderen

AMSTERDAM - Nederland en Vlaanderen zijn in oktober 2016 samen gastland op de Frankfurter Buchmesse. Dat werd gisteren bekendgemaakt in het Vlaamse Berchem, door minister Bussemaker (Cultuur) en haar Vlaamse collega Joke Schauvliege.


De jaarlijkse boekenbeurs in Frankfurt is met 275 duizend bezoekers de grootste ter wereld. Volgens Bussemaker is de uitverkiezing van Nederland en Vlaanderen tot 'Schwerpunkt' goed nieuws voor de Nederlandstalige creatieve cultuur. Ook Tiziano Perez, namens het Nederlands Letterenfonds bij de ondertekening van het convenant aanwezig, wees desgevraagd naar de grote mogelijkheden van een gezamenlijke presentatie in 2016: 'Het is de bedoeling dat het niet alleen een grote presentatie wordt voor een groot publiek - we denken aan enige tientallen schrijvers -, maar ook dat de aandacht die we krijgen leidt tot langduriger belangstelling.' Dat was ook in 1993 zo, toen Nederland en Vlaanderen gastland waren en de verkoopcijfers van schrijvers als Cees Nooteboom, Harry Mulisch en W.F. Hermans in vertaling aanmerkelijk stegen.


'Van die drie is 21 jaar later alleen Cees Nooteboom nog in leven. We hopen dat hij er in 2016 weer bij is. Maar er is een nieuwe generatie schrijvers bijgekomen, van wie we enkele belangrijke vertegenwoordigers kunnen presenteren.'


Perez kondigde aan dat het programma voor de Frankfurter Buchmesse 2016 in december bekend wordt gemaakt. In totaal verschijnen er jaarlijks ongeveer 500 Nederlandse titels in buitenlandse vertaling, kinderboeken en nonfictie inbegrepen, en ook inclusief de titels die door het Letterenfonds deels of grotendeels (tot 70 procent) worden gesubsidieerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.