Nederland hoort bij rijkste vijf

AMSTERDAM - De zeven miljard aardbewoners zijn vijf jaar na de crisis rijker dan ooit; samen hebben ze naar schatting 111 biljoen euro aan vermogen. En de Nederlanders behoren tot de allerrijksten.

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de Duitse verzekeraar Allianz blijkt dat het vermogen van de Nederlanders gemiddeld 68.750 euro per inwoner bedraagt. Dat is 12 procent meer dan een jaar geleden. Hiermee zijn Nederlanders de op vier na rijkste bewoners ter wereld. Alleen de Zwitsers, Amerikanen, Japanners en de Belgen hebben per inwoner nog meer bezittingen.

Allianz telt alle vermogensbestanddelen van private huishoudens, waaronder ook aanspraken op pensioen- en verzekeringsuitkeringen, bij elkaar op. Alleen kunst en auto's worden niet meegeteld. Uit de optelsom blijkt dat de wereld ondanks de krediet-, banken- en eurocrisis zwemt in het geld.

Als gevolg van de stijging van de aandelenkoersen is alleen al het vermogen vorig jaar met 10,2 procent gestegen. De waarde van pensioenen en verzekeringen steeg met 7,4 procent. Ondanks de lage rente zetten mensen ook steeds meer geld op deposito- of op spaarrekeningen. Wereldwijd is dat bedrag sinds de crisis met 35 procent gestegen. Allianz-bestuursvoorzitter Michael Diekmann zegt dat de vermogenstoename duidelijk maakt dat mensen steeds minder durven te investeren. 'De VS en Europa beginnen heel erg te lijken op Japan.' De schulden gingen slechts met 2,9 procent omhoog.

Door de crisis stijgt het verschil tussen rijk en arm. Het aantal rijken en zeer rijken in Europa, Noord-Amerika en Japan bedraagt 320 miljoen. Dat is 30 miljoen minder dan in 2000. Het aantal armen nam met 67 miljoen toe. 'Veel rijken dalen af naar de middenklasse en nog meer mensen in de middenklasse dalen af naar de armen, vooral in de VS', aldus het rapport.

De westerse landen en Japan bezitten aanzienlijk meer dan waar ze gezien hun bijdrage aan de wereldproductie recht op hebben. Het vermogen van de Noord-Amerikanen bedraagt gemiddeld 97.330 euro en dat van de West- en Zuid-Europeanen 44.780 euro, terwijl dat van de burgers in Latijns-Amerika maar 3.640 euro is en in Oost-Europa 2.600 euro. Vergeleken met vijf jaar geleden hebben de Grieken nog maar een kwart van het vermogen van de gemiddelde west-Europeaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden