Nederland hoopt op hulp van Duitsland

Nederland hoopt op Duitse steun in de drugsruzie met Frankrijk. Tot nu toe is het veertien tegen één in Brussel....

EWOUD NYSINGH

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

Minister Van Mierlo zal vrijdag in Brussel, in de marge van het overleg met zijn Europese collega's, niet nalaten collega Kinkel over het probleem met Frankrijk aan te spreken. Van Mierlo wil, met premier Kok, voorkomen dat het drugsdebat het Nederlandse voorzitterschap van de EU gaat domineren.

Ook Duitsland heeft er belang bij, aldus een diplomaat, dat de drugsruzie het Nederlands voorzitterschap niet verlamt. Het Verdrag van Amsterdam, dat de aanzet tot de mede door Bonn gewenste uitbreiding van de EU moet geven, komt er dan wellicht niet. Of het wordt een lege huls.

Minister Kinkel heeft eerder dit jaar in Delft zijn sympathie voor het Nederlandse drugsbeleid uitgesproken. Dat was niet alleen uit beleefdheid, maar ook omdat de regering in Bonn onder druk staat van vijf op drugsgebied vooruitstrevende deelstaten. En steunt Nederland de Duitsers niet in de discussie over het stabiliteitspact voor de EMU? 'Wellicht krijgen we daar iets voor terug', hoopt een diplomaat.

Diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn verrast over het laatste bericht van het Elysée. Het is moeilijk onderhandelen als de Franse president zijn minister Toubon terugfluit, of anderen niet vertelt wat hij van plan is. Van Mierlo sprak tijdens de OVSE-top in Lissabon nog met zijn collega De Charette. Daar kwamen de bezwaren van Chirac niet ter sprake.

De tactiek van het Elysée is die van het frappez toujours (het steeds maar op hetzelfde aambeeld hameren), zoveel is Buitenlandse Zaken wel duidelijk geworden. De drugsnota van het kabinet-Kok gaf immers al op een aantal punten toe aan de Franse druk. Daar valt meer uit te halen, moet het Elysée hebben gedacht. En met het Nederlandse voorzitterschap op komst is Kok wellicht tot meer concessies te bewegen. Maar de premier heeft al laten weten niet te zullen buigen. 'Het wordt een spijkerhard robbertje vechten tussen Kok en Chirac', zegt een diplomaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden