Nederland hoopt op enkele gouden medailles tijdens grootste uitvindersbeurs in Genève Eén goede uitvinding maakt nog geen miljonair

Er is een Hongaar die het nodig vond een aluminium klok te bedenken. Een Belg komt met een olievrije frituurpan en uiteraard zijn er weer talloze ideeën hoe de wolkenkrabber aardbevingsvrij kan worden gebouwd....

STIEVEN RAMDHARIE

Van onze verslaggever

Stieven Ramdharie

AMSTERDAM

'Twee, drie gouden medailles zie ik wel zitten', zegt secretaris Pijzel van de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) zelfverzekerd. Hij kon wel eens gelijk krijgen.

Want er zijn weer genoeg creaties uit Nederland waar de 100 duizend bezoekers zich deze week aan kunnen vergapen. Bijvoorbeeld een spuitbus voor zweetvoeten, kattenbakken die automatisch worden schoongemaakt en de masterclip als vervanger voor de paperclip. Tijdens de vorige salon, de grootste en belangrijkste internationale uitvindersbeurs, waren de Nederlandse uitvinders ook prominent aanwezig.

Zo kreeg de Zandvoortse kapper L. Last, die een kunststof ventiel bedacht voor navulpakken voor zeep en shampoo, de tweede prijs. Morsen is met dit systeem niet meer mogelijk en het is nog milieuvriendelijk ook.

De eerste prijs ging naar een Chinese specialist die een draagbaar hartapparaat ontwierp die waarschuwt voor een naderende crisis. Last (27) sloot na zijn beurssucces prompt zijn kapperszaak, begon een eigen bedrijf en probeert nu zijn uitvinding aan de man te brengen.

Hij onderhandelt met een van de grootste voedings-en wasmiddelenconcerns. Of hij al miljonair is? Last: 'Het duurt niet lang meer.'

De 26 Nederlanders maken deel uit van een groep van ruim zeshonderd uitvinders afkomstig uit 41 landen. Last, inmiddels belast met de organisatie van het Nederlandse aandeel aan de beurs, over het vaderlandse succes: 'Onze creaties zijn over het algemeen van een hoog niveau. Bovendien pakken we zo'n beurs altijd professioneel aan.'

De salon, die voor de drieëntwintigste keer wordt gehouden, staat in de internationale uitvinderswereld vooral bekend als dè plek waar een licentie in de wacht kan worden gesleept. Onder de bezoekers bevinden zich vaak honderden fabrikanten en distributeurs op zoek naar een goed idee. In 1994 wist iets minder dan de helft van de uitvinders een commercieel contract in de wacht te slepen.

Een respectabel aantal. 'Een uitvinding is pas geslaagd', zegt Pijzel, 'als het niet alleen goed maar ook commercieel aantrekkelijk is. Je vinding moet een maatschappelijke relevantie hebben. Dat vergeten de meeste mensen.' De organisatie hoopt dat de waarde van de contracten nu ruim vijftig miljoen gulden zal bedragen.

Tot de Nederlandse uitvindingen van vorig jaar die beloond zijn met een licentie, behoort het 'verende Amsterdammertje' van uitvinder L. Minck; een straatpaal van ijzer die voorzien is van een veer. Geen grote schade meer aan auto's en het wegdek bij ongelukken.

De mooiste creatie vindt Pijzel echter de Histofreezer van de huisarts W. Swart. Met een spuitbus met gas kunnen wratten eenvoudig door een arts worden verwijderd. Tot voor kort was dit nog een tijdrovende bezigheid. Het apparaat wordt nu door Koninklijke Utermöhlen naar zo'n twintig landen geexporteerd. De omzet zou enkele miljoenen bedragen.

Miljonair is Swart er echter niet van geworden. Nog niet.

Pijzel: 'Laten we zeggen dat hij er elk jaar een goeie zomervakantie aan overhoudt. Miljoenen verdienen met slechts één uitvinding is uitgesloten. Dat zijn uitzonderingen. Beroepsuitvinders die redelijk verdienen moeten vaak leven van tien uitvindingen tegelijk. Een octrooi kost al een ton. En een prototype kost ook wat.'

Tot de kanshebbers dit jaar rekent de NOVU, waar zo'n driehonderd uitvinders bij zijn aangesloten variërend van bijstandscliënten tot topindustriëlen, het vederlichte kussen tegen doorliggen. Maar ook een anti-slipmiddel voor badkamers en vloeren en de handige 'tussenstap', die het ouderen makkelijker moet maken hoge traptreden te beklimmen, zouden kans maken op een medaille.

Uitvindingen van niet zo'n hoog technisch niveau maar wel praktisch en goed uitgewerkt, meent de NOVU. Van de buitenlandse concurrenten is Last het meest onder de indruk van een bijdrage uit Argentinië. 'Daar is iemand er in geslaagd een injectienaald-systeem te bedenken waarmee verpleegsters zich niet meer per ongeluk kunnen prikken. Wel zo handig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden