Nederland het 'onveiligste' land van Europa

Het veiligste land ter wereld is Qatar, gevolgd door Malta en Saoedi-Arabië. Het onveiligste land van Europa is Nederland. Dit concluderen de Verenigde Naties in hun jaarlijkse World Risk Report. Daarin wordt een rangschikking gemaakt van landen die het kwetsbaarst zijn voor natuurrampen.

Irene de Zwaan
De wereldkaart volgens de World Risk Index. Beeld UN University
De wereldkaart volgens de World Risk Index.Beeld UN University

Een van de criteria is de ligging van een land, die bepaalt of het wordt blootgesteld aan natuurrampen als tsunami's, aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen. Maar de VN kijken ook naar de mate waarop een land is uitgerust om te anticiperen op een ramp.

De Vanuatu-eilanden scoren volgens deze formule het slechtst: niet alleen ligt het land heel dicht bij de zeespiegel, het staat ook bekend om zijn beroerde infrastructuur en medische voorzieningen.

Golflanden als Qatar en Saoedi-Arabië scoren juist erg goed. Natuurrampen komen in dit gebied nauwelijks voor en de olierijkdom van deze landen is onder meer geïnvesteerd in een goede infrastructuur, grote voedselvoorraden, een geavanceerd telecommunicatie- en elektriciteitssysteem en andere voorzieningen die inwoners nodig hebben als een ramp uitbreekt, zoals een solide waternetwerk.

Terrorisme geen criterium

De lijst zegt alleen iets over de kwetsbaarheid van landen voor natuurrampen en dus niets over de algehele veiligheid. Terrorisme en criminaliteit behoren niet tot de criteria. Vandaar dat bijvoorbeeld het door oorlog verscheurde Syrië op deze lijst beter scoort (5,69) dan Nederland (8,24). Hoe hoger de score, hoe 'onveiliger' het land.

De reden dat Nederland in het World Risk Report in de top-12 van onveiligste landen staat, is de potentiële zeespiegelstijging. De voorspelling is dat de zeespiegel de komende eeuw een halve tot een hele meter zal stijgen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Nederland is door zijn ligging dus erg kwetsbaar voor een natuurramp, maar dankzij onze deltawerken, dijken en goede infrastructuur worden de risico's verkleind. Voorlopig is er dus weinig reden tot zorg.

Bekijk op de interactieve kaart hieronder de rangschikking per land. De kaart is via deze link in het groot te bekijken.

Qatar beschikt volgens de VN over uitstekende infrastructuur. Beeld getty
Qatar beschikt volgens de VN over uitstekende infrastructuur.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden