'Nederland helpt Spanje niet in fraudezaak'

Tot ergernis van het Spaanse gerecht slaagt Nederland er al drie jaar niet in openheid van zaken te geven in een geruchtmakend corruptieschandaal, de zaak-Gürtel. Sinds 2009 verzoekt het Spaanse nationale gerechtshof Nederland vergeefs om informatie over het wegsluizen van geld naar de Nederlandse Antillen. Daar zouden de spil in het schandaal, de zakenman Francisco Correa, en zijn handlangers miljoenen euro's verborgen houden.

AMSTERDAM - Dat meldde de Spaanse krant El País woensdag op basis van bronnen rondom onderzoeksrechter Pablo Ruz, opvolger van 'superrechter' Baltasar Garzón. Garzón werd eerder deze maand voor elf jaar geschorst wegens illegale telefoontaps in zijn onderzoek naar omkoping en witwassen in de zaak-Gürtel. Tientallen kopstukken van de huidige regeringspartij, de conservatieve Partido Popular, zouden door Correa zijn omgekocht met geld, horloges en auto's. Garzón, die in beroep gaat tegen zijn schorsing, houdt vol dat zijn straf politiek gemotiveerd is.


Garzón, Ruz en collega-rechter Antonio Pedreira hebben Nederland sinds 2009 gevraagd mee te werken aan het onderzoek. Maar in tegenstelling tot de andere 'belastingparadijzen' uit het onderzoek, zoals Zwitserland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk (Isle of Man), heeft Nederland nog altijd geen gehoor gegeven aan het rechtshulpverzoek. Ook Amerika, Marokko, Portugal en Monaco hebben inmiddels opheldering gegeven.


'Het is opmerkelijk dat een lidstaat van de Europese Unie in een corruptiezaak in een andere EU-land niet meewerkt', zeggen de bronnen tegen El País. Ze noemen het vreemd dat het Verenigd Koninkrijk wel rechtshulp biedt over het belastingparadijs Isle of Man, maar dat Nederland dat al drie jaar nalaat in het geval van de Antillen. Eind vorige maand heeft Ruz via het Spaanse ministerie van Justitie Nederland opnieuw gevraagd om te helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal.


Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een weigering om mee te werken, maar van een Spaanse procedurefout. 'Het rechtshulpverzoek is ons in eerste instantie niet volledig toegestuurd', aldus de woordvoerder. Momenteel is het rechtshulpverzoek alsnog in behandeling genomen. Waarom de Nederlandse rechtshulp al drie jaar op zich laat wachten, kon het ministerie niet zeggen.


Het Spaanse gerecht is er veel aan gelegen nieuw bewijsmateriaal tegen Correa te vergaren. De zakenman staat op het punt vrij te komen, na drie jaar in de gevangenis.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden