Nederland helpt Polen papieren voor EU invullen

Nederland heeft voor Polen een speciale behandeling in petto om het land te helpen bij zijn aanvraag voor het lidmaatschap van de EU....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

Dat zei minister Van Aartsen gisteren na afloop van een vergadering met zijn EU-collega's. Volgens Van Aartsen verloopt het uitbreidingsproces 'veel te bureaucratisch'. 'Het lekt weg, en we lopen het risico dat we het momentum verliezen', aldus Van Aartsen.

De minister kwam enige weken geleden na een bezoek aan Warschau onder vuur te liggen omdat hij daar had gezegd dat Polen uiterlijk in 2003 lid zou moeten zijn van de EU. Premier Kok had eerder juist gezegd geen tijdslimiet te willen plakken op de onderhandelingen, omdat die hun natuurlijk verloop moeten hebben. Van Aartsen werd terechtgewezen door de Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken . Ook Duitsland heeft altijd geweigerd zich vast te leggen op een datum voor toetreding.

De minister herhaalde gisteren echter zijn pleidooi, omdat hij 'politieke druk' wil uitoefenen. 'Dat is nodig zowel voor de toetreders zelf als ook voor de hervormingen binnen de Europese Unie. We zien dat onderhandelen zonder druk niet werkt', aldus Van Aartsen. 'De Tweede Kamer steunt deze gedachte ook duidelijk.'

De Europese Commissie maakt nu met de vijf belangrijkste kandidaat-leden (Polen, Hongarije, Tsjechië, Estland en Slovenië) een inventarisatie van de knelpunten voor het lidmaatschap. De complete wetgeving van de kandidaten wordt naast de EU-regels gelegd. Waar zich fricties voordoen, moet de wetgeving in de kandidaat-landen worden aangepast.

Van Aartsen wil meer 'dash' in dit proces zien. 'Er moeten nu te veel technische formulieren worden ingevuld. Ik zal de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie ook beoordelen op de aanwezigheid van dash', zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden