Nederland gevraagd om uitlevering PKK-kopstuk

Turkije heeft om uitlevering gevraagd van Hasan Adir, een verondersteld kopstuk van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK die, zoals nu pas bekend is geworden, op 19 januari is aangehouden bij een grenscontrole in Venlo. De Koerd was eerder van Turkije naar Duitsland gevlucht omdat hij bang was met zijn gezin doelwit te worden van de Turkse autoriteiten. Adir stond op de internationale opsporingslijst, maar Duitse rechters bepaalden dat hij niet mocht worden uitgezet, omdat hij een te groot risico zou lopen gefolterd te worden in Turkije. Adir genoot in Duitsland een gedoogstatus.

De Koerd zat op 19 januari met bekenden in een auto. Zonder dat hij het merkte, reden ze de grens over. De marechaussee pakte hem bij een controle op, direct nadat Adir op Nederlands grondgebied was aangekomen. De Nederlandse advocaat van Adir, Bart Nooitgedagt, vindt dat opvallend. Hij vraagt zich af of bij de opsporingsdienst bekend was dat zijn cliënt zich bij de grens bevond.

Justitie heeft de arrestatie van Adir bevestigd. De uitleveringszaak wordt op 18 maart behandeld bij de rechtbank in Roermond.

Hasan Adir is bang voor uitlevering omdat hij eerder ernstig is mishandeld door de Turkse autoriteiten. Volgens hem zijn verschillende familieleden door het Turkse leger of de Turkse politie vermoord. Dat is volgens zijn advocaat ook de reden dat Duitsland hem niet uitlevert. De raadsman snapt niet dat minister Hirsch Ballin van Justitie het uitleveringsverzoek van Turkije in behandeling heeft genomen.

De PKK geldt in Turkije en in de Verenigde Staten als terroristische groepering. Sinds 2009 staat de PKK op de terreurlijst van de Europese Unie. Ook in Nederland staat de groepering op de lijst van terroristische organisaties. Volgens Adir is hij activist, geen terrorist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.