Nederland geniet massaal van de zon op het strand

De Nederlandse kust was zondag de place to be voor zonaanbidders. ‘Het lijkt er op dat heel Nederland was uitgelopen om naar het strand te gaan’, aldus een woordvoerder van de Haagse strandwacht. Zijn collega in Hoek van Holland sprak van de drukste dag van het seizoen.

ANP

Zonaanbidders uit heel Nederland stonden zondagochtend in de file als zij een kustplaats wilden bereiken. Rond 11 uur waren er alleen maar files richting de kust. Naar Scheveningen stond het verkeer rond dat tijdstip helemaal vast. Ook stroomden de wegen naar stranden in het Westland vol.

File
In Noord-Holland stond onder meer op de provinciale wegen richting Zandvoort zo'n 6 kilometer file. Ook zonaanbidders die op weg waren naar Castricum aan Zee moesten eerst een file van 6 kilometer doorstaan. Bovendien waren bij deze kustplaats alle parkeerplaatsen bij het strand al vol. Richting Vlissingen kwamen niet alleen Nederlanders vast te staan. Ook vanuit België kwamen veel mensen.

Op de stranden waren de strandwachten vooral bezig met het zoeken naar vermiste kinderen. ‘Ouders zeggen tegen hun kind ‘we zitten bij die rode parasol', maar ja, als je langs de kustlijn gaat staan, staan er wel honderd rode parasols.’

Weggewaaide luchtbedden
Ook was de strandwacht zondag druk met het ‘redden’ van weggewaaide luchtbedden en strandballen en mensen die moeilijk terug konden zwemmen naar de kust. ‘Ondanks waarschuwingen met de gele vlag (gevaarlijke zee) gingen veel mensen ver weg. De aflandige wind maakte het moeilijk weer terug te komen’, aldus een woordvoerder.

In Scheveningen waren de strandwachten druk met mensen die onwel werden door de warmte, in sommige gevallen in combinatie met alcoholgebruik. Grote incidenten hebben zich niet voorgedaan.

Handdoek aan handdoek
Rond half zeven zondagavond lagen de stranden nog propvol. Op Zandvoort, in de omgeving van Scheveningen en Hoek van Holland lagen in totaal zeker 290.000 mensen handdoek aan handdoek.

De parkeerplaatsen aan de boulevard stonden aan het begin van de avond nog vol met auto's. ‘De mensen gaan verspreid naar huis’, meldde een woordvoerder in Scheveningen. Op het strand van Hoek van Holland, waar tot voor kort niet gezwommen mocht worden vanwege een onveilige situatie, was het rond die tijd ook nog druk. ‘De mensen kijken goed naar de speciale filesignaleringsborden’, zo zei een woordvoerder.

Rond 18.30 uur stonden er in Nederland slechts twee files: beide vanuit Vlissingen in de richting van Bergen op Zoom, door een ongeluk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden