Nederland geeft miljoen euro extra aan Sahel

Nederland trekt bijna 1 miljoen euro extra uit voor de hulp aan mensen in Burkina Faso en Tsjaad. Dat maakte Ben Knapen, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, vandaag bekend.

Een vrouw haalt water in Mauritanië. Beeld afp
Een vrouw haalt water in Mauritanië.Beeld afp

Het bedrag komt bovenop de 4 miljoen euro die Nederland begin maart al beschikbaar stelde. De landen in de Sahelregio worden getroffen door droogte, die leidt tot ernstige ondervoeding en sterfte. Internationale organisaties waarschuwen voor een ernstige hongersnood en een grootschalige humanitaire crisis.

Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich woensdag al uit voor extra hulp aan de Sahel. 'We moeten nu de helpende hand toesteken, omdat de komende maanden tekorten aan water en voedsel zullen groeien door de droogte', zei Joël Voordewind van de ChristenUnie, die hoopte dat Knapen enkele miljoenen extra wilde geven. Naast ChristenUnie steunden ook CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SGP en Partij voor de Dieren het verzoek om extra hulp.

Het Rode Kruis is blij met het extra bedrag, maar zegt dat het slechts een fractie is van wat nodig is om levens te redden. Volgens de Verenigde Naties dreigen deze zomer meer dan een miljoen kinderen van onder de 5 jaar ondervoed te raken. Het gironummer van het Rode Kruis is 7244.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden