Nederland gaat voorop met ballen voor varkens

Import Export

Wat?

Varkensspeelgoed

Waarnaartoe?

Vooral naar Duitsland, België en ook Frankrijk, Spanje, Italië en Canada.

Speelgoed voor varkens?

Het codewoord is dierenwelzijn. Varkens moeten kunnen wroeten, bijten, spelen en onderzoeken. Het speelgoed is bedoeld om hen die mogelijkheid te geven. In Nederland is varkensspeelgoed ook een voorwaarde om de eerste ster van het Beter Leven-keurmerk te krijgen.

Wat voor soort speelgoed dan?

Dat kan van alles zijn. Een bal, touw, liktablet of een zogenaamde 'wroezelaar', een speciale bak aan de muur waar stro in gaat. Stro of turf heeft een varken het liefst. Maar het is gangbaar om een stalen ketting op te hangen in de stal.

Hoe zit het met de regels?

Sinds 2001 zijn alle Europese varkenshouders verplicht hun dieren voldoende materiaal te bieden om 'te onderzoeken en mee te spelen'. Nederland stelt extra eisen. Hier moet het speelgoed 'vervormbaar' zijn en altijd beschikbaar. Dat is besloten na onderzoek door het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in Sterksel, dat is verbonden aan de Universiteit Wageningen. Manager Han Swinkels: 'Een stalen ketting, daar is niks aan. Een bal die vervormt als ze erin bijten en waarmee ze mee kunnen spelen, daar hebben varkens wel interesse in. De bal is in Nederland standaard.'

Is Nederland dan zo vooruitstrevend?

Ja, Nederland loopt op het gebied van dierenwelzijn voorop, mede dankzij maatschappelijke organisaties. Supermarkten zijn steeds bezig hun vlees diervriendelijker te krijgen, zodat het voldoet aan de eisen van de consument en de overheid. Dat leidt ertoe dat Nederland bekend staat als varkensspeelgoed-expert.

Waarom gaat de export vooral naar Duitsland?

Duitsland heeft zich ontwikkeld tot vleesexporteur en verkoopt ook graag aan Nederland. Daarom houden ze goed in de gaten wat er hier gebeurt. Daarbij komt dat de oosterburen zelf ook bezig zijn met het ontwikkelen van een soort Beter Leven-keurmerk. Een van de grootste Nederlandse producenten van varkensspeelgoed, Schippers uit Bladel, heeft een vestiging in Duitsland.

Hoeveel levert deze handel op?

Varkenshouders in Nederland geven jaarlijks ongeveer 5 miljoen euro uit aan varkensspeelgoed. Hoeveel de buitenlanders besteden is niet bekend, maar zeker een stuk minder.

Zit er toekomst in deze markt?

Jazeker. Naarmate er meer eisen worden gesteld aan dierenwelzijn, zal de vraag naar speelgoed toenemen. Swinkels: 'Het ligt er maar net aan hoe het product in de markt gebracht wordt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.