NieuwsCORONAMAATREGELEN

Nederland gaat verder op slot om coronavirus de kop in te drukken

Om een onhoudbare situatie in de zorg te voorkomen, gaat Nederland in de strijd tegen het coronavirus verder op slot. Dinsdagavond maakte het kabinet bekend dat publieke gebouwen voor twee weken hun deuren sluiten en de maximale groepsgrootte opnieuw wordt verlaagd.

Een beveiliger sluit de poort van het Mauritshuis nadat de laatste bezoekers het museum hebben verlaten.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Een beveiliger sluit de poort van het Mauritshuis nadat de laatste bezoekers het museum hebben verlaten.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Een nog strengere lockdown, juist nu het aantal nieuwe besmettingen voor het eerst in twee maanden daalt. Het was een lastig verhaal dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond moesten verkopen. En toch: wie beter kijkt, zei De Jonge op de persconferentie, ziet dat ‘de cijfers niet zo gunstig zijn als we zouden willen’.

Inderdaad, het aantal besmettingen daalt. Maar niet hard genoeg. Er is een groot verschil met de eerste golf, zeiden Rutte en De Jonge, die zich inspanden om het nieuwe maatregelenpakket zo goed mogelijk te verklaren. In die eerste golf schoot het aantal besmettingen omhoog, maar daalde deze na de ‘intelligente lockdown’ ook weer snel. In de tweede golf steeg het besmettingscijfer langzamer, maar laat ook het herstel veel langer op zich wachten. Vooral doordat Nederland zich minder goed aan de regels houdt.

De gevolgen voor de zorg zijn groot. Meer mensen dan in de eerste golf liggen op de intensive care van de ziekenhuizen, waar het ‘pompen of verzuipen’ is. In 600 verzorgingshuizen, zo’n kwart van het totaal, heeft het virus ‘een voet tussen de deur gekregen’. Zorgverleners zuchten onder de lange werkdagen en emotionele belasting. En dus is er ‘alle aanleiding voor extra maatregelen’, aldus Rutte.

Boven op de ‘gedeeltelijke lockdown’, die onder meer de horeca al stillegde, neemt het kabinet dan ook die extra maatregelen, die woensdag om 22 uur ingaan. Maatregelen die zijn gericht op het zo ver mogelijk terugbrengen van het aantal bewegingen en contacten, zonder de scholen, kappers en de detailhandel te sluiten. Bioscopen, theaters en musea ziet het kabinet als minder noodzakelijk, en moeten dus hun deuren sluiten. Ook andere locaties waar meer dan dertig personen passen, gaan dicht.

Het verder terugbrengen van de maximale groepsgrootte, zowel binnen als buiten, dient datzelfde doel. Het zwaardere pakket heeft een looptijd voor twee weken, waarna automatisch weer de eerdere gedeeltelijke lockdown geldt. Een gewaagde deadline, aangezien het effect van de maatregelen pas na die twee weken zichtbaar zal worden.

Die gedeeltelijke lockdown zullen we in ieder geval ‘tot midden december moeten volhouden’. Het is een keiharde boodschap voor ondernemers in de horeca en evenementenbranche en de sport, die het kabinet zo invoelend mogelijk probeerde te brengen. ‘We moeten deze tweede golf echt achter ons laten’, zei Rutte. En hoe sneller we dat doen, hoe beter dat is, ook voor deze sectoren.’

Omdat er grote regionale verschillen zijn – vooral de situatie in Rotterdam baart zorgen -, kijkt het kabinet weer voorzichtig naar een regionale aanpak. Enkele weken geleden stapte het daar juist vanaf omdat de opleving van het virus alleen met nationale regie te bestrijden was.

Toch gaat het kabinet voor de zwaarst getroffen regio’s nu ‘extra maatregelen klaarzetten’ als het aantal besmettingen er onvoldoende daalt. Tot de mogelijkheden behoren een regionale avondklok, een verdere beperking van de detailhandel en een sluiting van de scholen vanaf het voortgezet onderwijs.

Ter verzachting van het gevoel dat de tweede golf eeuwig voortduurt, bood De Jonge enig perspectief. Als de besmettingsgraad voldoende daalt, kunnen familie en vrienden elkaar mogelijk zien aan de kerstdis. ‘Kerst is een feest dat we samen vieren en dat moet ook dit jaar zo zijn’, zei de CDA-leider. Tot het zover is, moeten de kiezen op elkaar.

De nieuwe maatregelen die voor de komende twee weken gelden:

Bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen sluiten;

Ook andere plekken waar meer dan dertig mensen welkom zijn, zoals zwembaden en sauna’s, moeten dicht. Scholen, supermarkten en kappers (en andere beoefenaars van contactberoepen) blijven open;

De maximale groepsgrootte buiten gaat van vier naar twee personen, huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd. Binnen wordt het dringende advies om niet drie, maar hoogstens twee gasten te ontvangen;

Sportscholen blijven open, maar groepslessen zijn verboden;

Een negatief reisadvies geldt tot half januari voor alle bestemmingen, behalve voor de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk.

Lees ook:

Het kabinet heeft met veel vastberadenheid nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Jammer alleen dat niemand kan zeggen wat het sluiten van bioscoop, pretpark en theater nu precies helpt.

Een eenmalig volledig verbod op consumentenvuurwerk bij de komende jaarwisseling komt snel dichterbij. Ook een groot deel van de Tweede Kamer wil de ziekenhuizen niet verder belasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden