Nederland gaat tropische dagen tegemoet: Nationaal Hitteplan van kracht

Het wordt de komende dagen tropisch warm in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het weerinstituut KNMI hebben daarom vandaag een waarschuwing afgegeven. In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken, aldus het instituut. Zo zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kwetsbaar bij hitte.

Redactie
Het wordt vrijdag en zaterdag op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. Beeld anp
Het wordt vrijdag en zaterdag op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden.Beeld anp

Volgens de organisaties wordt het vrijdag en zaterdag op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. Zondag wordt het iets koeler en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook de hele volgende week aanhoudt, aldus het KNMI en het RIVM.

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van warm weer. Het RIVM adviseert mensen voldoende te drinken. Voor kwetsbare mensen is het belangrijk dat ze dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Ook kunnen mensen beter op tijd gebruikmaken van zonwering, ventilator en airconditioning om te voorkomen dat hun woning te warm wordt, aldus het instituut.

Niet in open zwemwater
Het is de komende dagen niet verstandig om zomaar in open zwemwater te springen, zo waarschuwen waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt, loopt snel op nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt.

Deze diensten controleren tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig de waterkwaliteit van ruim 800 officiële buitenzwemplekken in het land. De laatste dagen loopt het aantal gevallen van blauwalg snel op. Ook is op enkele plekken mogelijk sprake van botulisme. In beide gevallen mogen mensen en dieren daar niet zwemmen.

Op een nieuwe app, die te downloaden is via zwemwater.nl, is voor elke locatie te zien hoe het met de waterkwaliteit is gesteld. Bij verdachte zwemlocaties staan ook waarschuwingsborden.

In het hitteplan wordt kwetsbare groepen zoals ouderen aangeraden zoutjes en bouillon te nuttigen om het verloren zout aan te vullen. Beeld anp
In het hitteplan wordt kwetsbare groepen zoals ouderen aangeraden zoutjes en bouillon te nuttigen om het verloren zout aan te vullen.Beeld anp

Tips van het RIVM
- Drink voldoende. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

- Houd uzelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

- Houd uw woning koel. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.

- Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

null Beeld belga
Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden