Nederland gaat Belgische kerncentrale inspecteren

Nederland en België gaan op 20 januari voor het eerst een gezamenlijke controle uitvoeren van een kerncentrale in België. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) had in december al aangekondigd dat dit zo spoedig mogelijk zou gebeuren, maar de datum was nog niet bekend.

Belgische kerncentrale.Beeld anp

De minister had op verzoek van de Tweede Kamer afspraken gemaakt met haar Belgische collega Jan Jambon om gezamenlijk de kerncentrales in beide landen te controleren. Beide ministers zijn bij deze eerste inspectie aanwezig. De Nederlandse toezichthouder ANVS en de Belgische FANC zullen de inspecties gaan uitvoeren, maar het is nog niet duidelijk om welke centrale het gaat.

Een aantal Belgische reactoren bij de grens met Nederland wordt regelmatig afgeschakeld vanwege storingen of problemen. De Kamer maakt zich zorgen over de veiligheid van de zeven kerncentrales in België, in het bijzonder de centrales bij Doel. 'De centrales zijn zo oud, als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen bij de Belgische grens', zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven in het AD. GroenLinks wil al langer inspraak en de SP wil dat de centrale de deuren sluit. 'De dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak. We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident', zegt SP-Kamerlid Eric Smaling.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu.Beeld anp

Brand in hoofdtransformator

De Belgische kernreactor Doel 1 is op 30 december weer in gebruik genomen, nadat die tien maanden had stilgelegen door een brand in de hoofdtransformator. Op eerste kerstdag was het direct weer mis en schakelde de centrale automatisch uit na problemen in de generator. Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jambon gaat het om 'een klein incident'. Dat Doel 1 vanzelf stilvalt, bewijst volgens hem dat 'de veiligheidssystemen werken', zegt hij in de Belgische krant De Morgen.

Oppositiepartijen in België denken daar heel anders over. 'Het heeft geen zin meer te zeggen dat Doel 1 en 2 gewoon te oud zijn om te verlengen, dat ziet ondertussen een klein kind ook wel. De verlenging is gewoon een verkeerde beslissing', zegt Johan Vande Lanotte van oppositiepartij sp.a. Alle kritiek ten spijt, maandag werd Doel 1 weer opgestart.

Levensduurverlening

De kerncentrales Doel 1 en 2 werden in 1975 in gebruik genomen. Normaal zouden de reactoren na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar (tot 2025). Hetzelfde gebeurde met de Nederlandse kerncentrale in Borssele, die tot 2033 elektriciteit mag produceren.

Vooral inwoners van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg maken zich hierover zorgen. 'Sinds het incident met de ontploffing eind oktober 2015, hebben we in de gemeenteraad van Bergen op Zoom een motie aangenomen die de Belgische regering oproept om ons als grensbewoners inspraak te geven bij het besluit om Doel 1 en 2 langer open te houden', schrijft Evert Weys, fractievoorzitter van de politieke partij GBWP in Bergen op Zoom, in een opiniebijdrage in De Morgen.

'Deze motie is naar de verantwoordelijke Belgische minister gezonden, tot nu toe zonder enige reactie. Dit tekent voor mijn gevoel ook de houding die men lijkt aan te nemen ten opzichte van verontruste grensbewoners.'

Kerncentrale van Delta bij Borssele.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden