Nederland festivalland

Kunst en cultuur in Nederland: dat kan best wat minder. Het moet toch vreemd lopen wil dat niet de boodschap zijn die staatssecretaris Halbe Zijlstra vandaag per brief aan volk en Kamer mededeelt.

Als je de festival- en openluchtconcertkalender van de zomer 2011 bekijkt, zou je hem bijna gelijk geven. Nederland is wereldkampioen buitenmuziek organiseren en dit jaar zetten we een woeste demarrage in om vooral koploper te blijven. Ieder dorp een festival - of het liefst een paar - voor dance, pop, Hollands glorie, jazz of iets dat dan ineens 'classique' gaat heten, lekker onder zon of sterrenhemel, biertje erbij.

Het is niet verwonderlijk dat de organisatoren het steeds moeilijker krijgen hun eigen 'unieke' festival in onze fijnmazige culturele infrastructuur te weven.

Vorige week moest het Royal Beach Concert te Scheveningen, waar Elton John en Bryan Adams zouden optreden, worden afgelast. 'Operationele redenen', heette het. Volgens de organisatie was de concertplek (het strand) ineens te slecht bereikbaar omdat de A12 was afgesloten. Smoesjes natuurlijk, die afsluiting was al een jaar eerder aangekondigd. 'Te weinig kaarten verkocht en een dreigend faillissement' lijkt een plausibeler verklaring voor de afgang van het Royal Beach Concert. Het publiek ging al naar een ander festival, keuze genoeg.

De concertgangers die zo vriendelijk waren geweest wél een kaart te kopen (kosten tot 125 euro) zijn de klos. Hun geld krijgen ze zomaar niet terug, want het concert wordt verplaatst naar het Malieveld te Den Haag op 27 augustus, waar ruimte was ontstaan omdat daar het festival Beatstad ineens niet door kon gaaan. Het is passen en meten in festivalland.

Afgelopen weekend liepen een popfestival en een buitenopera bij Baarn elkaar hinderlijk voor de voeten. De opera Orfeo ed Euridice, opgevoerd vanuit de vijver bij paleis Soestdijk, werd weggeblazen door de 'rockcoverband' Bulluk, die een paar honderd meter verderop het Naaldfestival stond plat te spelen. Bij Soestdijk kon niemand verstaan wat Orfeo zong, toen hij in vissersbroek oprees uit troebel water.

Regisseur Jos Thie trok zich de haren uit het hoofd en sprak na afloop het publiek toe. Hij was boos op de gemeente: die had Thie bij de vergunningaanvraag weleens kunnen vertellen dat een bos verderop nog een buitenfeest op het programma stond. Het publiek kreeg een gratis drankje: sorry.

Maar had Thie niet zelf de evenementenkalender van de gemeente Baarn kunnen raadplegen? Verwacht hij dan dat de wereld rond Baarn de komende twee maanden (de opera staat tot en met 23 juli) tot stilstand komt omdat hij met zijn gezelschap in een vijver staat te spelen? Heeft de gemeente hem al verteld dat in Baarn weleens een straaljager laag komt overvliegen?

De les was misschien een harde, maar ook Thie moet het hebben begrepen. In een dolgedraaide speeltuin waar iedereen tegelijk wil buitenspelen, moeten we allen wat inschikken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden