Nederland erkent verstoting niet als echtscheiding

Nederland zal echtscheiding volgens het islamitisch recht niet erkennen. Minister Sorgdrager van Justitie heeft het wetsvoorstel ingetrokken waarmee ze verstoting van de vrouw gelijk had willen stellen aan echtscheiding volgens Nederlands recht....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De minister ziet af van de wetswijziging vanwege alle kritiek. Een kamermeerderheid had al laten weten niet in te stemmen met het wetsvoorstel. Ze vindt dit een verkeerd signaal aan vrouwen in islamitische landen. Die ijveren juist voor gelijkberechtiging.

Volgens het islamitisch recht kan alleen de man zijn vrouw verstoten, een vrouw heeft dat recht niet. Een man kan zijn vrouw ook verstoten zonder dat zij ermee instemt. In Nederland wordt die verstoting tot nu toe alleen geaccepteerd als de vrouw ermee instemt. Dit blijft dus zo.

Sorgdrager had aan de vereiste dat de vrouw ermee akkoord gaat een einde willen maken voor die mannen wiens vrouw nog in het land van herkomst woont. Daarvoor had ze een praktische reden: het verkrijgen van de instemming van de vrouw is in de praktijk moeilijk.

Het zijn vooral Marokkaanse mannen die hun vrouw verstoten. Als zij dat zonder instemming doen en toch hertrouwen, komen ze in de problemen als ze het Nederlanderschap aanvragen. Dat wordt hun geweigerd, omdat het Nederlandse recht polygamie niet toestaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden