Nederland en Vlaanderen oneens over uitbesteden baggeropdracht Scheldeverdrag beslecht ruzie niet

Het verdrag over de verdieping van de Westerschelde mag vandaag in Antwerpen dan wel worden ondertekend, het betekent niet dat er dan ook een einde is gekomen aan de slepende ruzie tussen Nederland en Vlaanderen over de toegang tot deze havenstad....

THEO KLEIN

Van onze verslaggever

Theo Klein

AMSTERDAM

Het gaat om een order van ongeveer tweehonderd miljoen gulden. Opdrachtgever de Antwerpse Zeehavendienst ziet de verdieping als onderdeel van het lopende onderhoudscontract met de Tijdelijke Vereniging Zeeschelde. Dit conglomeraat van de drie Belgische baggeraars houdt de geul nu al op diepte.

Volgens de Nederlandse baggeraars, verenigd in de Vereniging Centraal Baggerbedrijf (VCB), is het ondenkbaar dat de Vlamingen de klus op die manier afschermen. De Nederlandse baggeraars claimden vorig jaar al bij Rijkswaterstaat dat de opdracht volgens de Europese regels wordt aanbesteed. Dat betekent gelijke kansen voor allemaal.

VCB-directeur J. Mulder: 'Het gaat om een werk op Nederlands grondgebied met Nederlandse bestekken. Het is een nieuwe opdracht en geen voortgaand onderhoud. Wij gaan ervan uit dat deze opdracht op de markt komt.'

Inspecteur-generaal H. Belmans van de Antwerpse Zeehavendienst geeft de Nederlanders weinig kans. 'Ons contract met de Belgische baggeraars loopt tot 1999. De verdieping van de geul valt daar onder. Daar kunnen we niet onderuit.'

Belmans zegt nog nooit iets van de Nederlandse bedrijven vernomen te hebben. Volgens hem wordt maandag al begonnen met het eerste onderzoek naar scheepswrakken op de Schelderoute.

Vandaag wordt in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen het Scheldeverdrag getekend door zware delegaties onder leiding van de premiers Kok en Van den Brande. Daarmee komt formeel een einde aan een conflict tussen beide landen, dat zich al sinds de zeventiende eeuw voortsleept.

Er is van beide zijden veel aan gelegen dit historische feit te benadrukken. Het conflict over de baggeraars mag het feestje niet verstoren. Volgens R. Zijlmans, projectleider bij Rijkswaterstaat, is er nog voldoende tijd om het meningsverschil op te lossen. Het kan nog tot volgend jaar duren vóór de verdieping van de geul begint.

Er is, aldus de projectleider, afgesproken dat alle werken die voortvloeien uit het verdrag (waarde in totaal 513 miljoen, waarvan Nederland 97 miljoen betaalt) worden aanbesteed volgens de Europese regels. Daar kunnen de Vlamingen alleen onderuit als ze aan keiharde verplichtingen zijn gebonden.

'Of die uitzondering hier van toepassing is, kan ik nu niet overzien', aldus Zijlmans. Hij neemt aan dat daar in de Technische Scheldecommissie (ambtenaren uit beide landen) over gesproken gaat worden. Vlaanderen moet daar waarmaken dat het onmogelijk van het bestaande contract af kan.

De Nederlandse baggeraars wachten nog even af. Eerst moet volgens Mulder het verdrag ondertekend worden. 'Daarna bepalen we of en hoe we actie ondernemen. Het is een aantrekkelijke opdracht. Die laten we niet zomaar lopen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden