Update

Nederland en Rusland hopen snel streep te zetten onder incidenten

Koning Willem-Alexander kijkt uit naar de uitbreiding van de handelsrelaties met Rusland. Dat zei hij in een korte toespraak aan het begin van een bijeenkomst van topmensen uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven in Moskou. 'Ik weet zeker dat het voor iedereen een waardevolle bijeenkomst zal zijn', aldus de koning. Op de tweede dag van het bezoek klonk er van beide kanten de wens een streep te zetten onder de reeks incidenten.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen aan in het Kremlin voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Het tweedaags koninklijk bezoek vindt plaats in het kader van het Nederland-Rusland jaar. Beeld getty
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen aan in het Kremlin voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Het tweedaags koninklijk bezoek vindt plaats in het kader van het Nederland-Rusland jaar.Beeld getty

Ook de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj toonde zich optimistisch. 'Er is tussen onze bedrijven nog veel vooruitgang te boeken', zei hij. Dvorkovitsj verontschuldigde zich voor zijn late komst. 'Ik heb als excuus dat ik net een goed gesprek heb gehad met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken', legde hij uit. Dvorkovitsj viel in voor Timmermans' Russische collega Lavrov die plotseling naar Genève moest voor gesprekken over het nucleaire programma van Iran.

Het gesprek met Timmermans ging over de problemen die recentelijk tussen Rusland en Nederland zijn ontstaan. 'Hopelijk worden die snel opgelost en kunnen we weer verder', zei de vicepremier die eraan toevoegde dat het Nederland-Rusland jaar veel goeds had gebracht.

Greenpeace
Ook Timmermans vindt het wel genoeg geweest met de reeks incidenten die het vriendschapsjaar verstierde. Hij zei dat hij een goed gevoel had gekregen door onder meer de houding van president Vladimir Poetin, die koning Willem-Alexander ook liet weten er een streep onder te willen zetten.

De zaak rond Greenpeace gaat langer duren, aldus Timmermans. Volgens hem gaat het om een juridisch traject, maar hebben de Russen ook hier aangegeven eruit te willen komen. 'De rechter moet zijn werk doen; we blijven hierover in gesprek.'

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) Beeld epa
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken)Beeld epa

'Meest succesvolle vriendschapsjaar'
Ploumen is deze week met een grote handelsdelegatie in Rusland om contracten te sluiten en contacten te leggen. In haar kielzog zijn ook de topmannen van onder meer KLM, Heineken, Haskoning, Philips, de haven van Rotterdam en Shell naar Moskou gereisd.

Alexander Sjochin, voorzitter van de Russische werkgeversbond, sprak in dat verband over het 'meest succesvolle vriendschapsjaar' uit de reeks die Rusland de laatste jaren heeft gehouden. 'Nooit eerder zijn er zoveel activiteiten georganiseerd'. Hij verwachtte een uitbreiding van de handelscontacten en hoopte dat de aanwezigheid van het koningspaar daartoe een extra aanzet zou geven. 'Wij hebben Rusland veel te bieden', had minister Liliane Ploumen (Buitenlandse handel) daarvoor al gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden