Nederland en Italië willen zetel VN-Veiligheidsraad delen

Nederland wil de tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties delen met Italië. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dit voorgesteld nadat een patstelling was ontstaan over de toekenning van de zetel.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in overleg met zijn Italiaanse ambtsgenoot Paolo Gentiloni Silveri tijdens de stemmingen in New York. Beeld epa
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in overleg met zijn Italiaanse ambtsgenoot Paolo Gentiloni Silveri tijdens de stemmingen in New York.Beeld epa

Nadat Zweden eerder die dag een van de twee voor West-Europa beschikbare zetels in de wacht had gesleept, begon tussen Nederland en Italië een nek-aan-nekrace om de andere zetel die nog uren of zelfs dagen kon duren. Daarop kwam minister Koenders met het voorstel de zetel te delen. Dat betekent dat Nederland en Italië de zetel allebei een jaar lang zouden mogen bezetten. Over deze motie, die wordt uitgewerkt met Noorwegen, wordt vandaag gestemd. Italië noemde de motie 'een bewijs van Europese samenwerking'.

Drie stemmen tekort

In de eerste stemronde kwam Nederland slechts drie stemmen tekort om de vereiste tweederde van de 193 lidstaten achter zich te krijgen. De uitslag: Zweden 134, Nederland 128 en Italië 113. In de daarop volgende rondes raakte Nederland verder van de eindstreep af. De uitslag Nederland-Italië was achtereenvolgens 99-92, 96-94 en 96-95, zodat beide concurrenten nog ver onder de benodigde 128 stemmen bleven.

Om een van de twee gegadigden te laten winnen, moesten dus nog ruim dertig landen van voorkeur veranderen. Maar wanneer evenveel landen in de ene richting als in de andere richting overlopen, gebeurt er per saldo niets. Daarom werd de verkiezing in de vijfde ronde ook opengesteld voor andere West-Europese landen, in de hoop sommige stemmen naar een derde partij te trekken en zo de situatie vlot te trekken. Dat leverde echter niets op.

Flirten voor de VN

Voetballen op het dak van het VN-hoofdgebouw: zo laat Nederland zien wat Nederland kan. Flirten voor een VN-zetel doet Nederland in korte broek. (+)

Eindeloze stemprocedure voorkomen

Nederland wilde daarop een eindeloze stemprocedure voorkomen. In 1979 waren 155 stemronden nodig om een zetel toe te wijzen; Cuba en Colombia vochten om het been, en uiteindelijk ging Mexico ermee vandoor. De spanning was van de gezichten van de delegatie af te lezen. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zat naast Karel van Oosterom, de Nederlandse VN-ambassadeur, in de zaal om zijn stembriefje in de bus te doen.

Na ronde vijf ging Koenders met Van Oosterom de zaal in, in een kennelijke poging landen over te halen. Eerder zetten leden van de Nederlandse delegatie houten tulpen op de burelen om de lidstaten te bedanken. Zweden ging ook nog met traktaties rond. Italië deelde nog een A4-tje met standpunten uit.

Stevige campagne

Nederland heeft de afgelopen drie jaar stevig campagne gevoerd voor een zetel in de Veiligheidsraad. Naast de vijf permanente landen (de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) zijn er tien roulerende zetels die gedurende twee jaar door een land kunnen worden bezet. Nederland wil zo'n zetel voor de periode 2017/2018. Het was voor het laatst in 1999/2000 lid van dit gezelschap, het belangrijkste orgaan van de Verenigde Naties, dat onder meer tot vredesoperaties, sancties en militair ingrijpen kan besluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden