'Nederland en Italië delen zetel in VN-Veiligheidsraad'

Nederland en Italië gaan een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties delen. Volgens VN-bronnen hebben de landen die erover gaan in New York een akkoord bereikt. Dat betekent dat Italië volgend jaar in de raad is vertegenwoordigd, en Nederland in 2018.

Koenders houdt zijn armen uitgestrekt naar de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken bij de stemming Beeld epa
Koenders houdt zijn armen uitgestrekt naar de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken bij de stemmingBeeld epa

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken had de verdeling voorgesteld nadat een patstelling was ontstaan over de toekenning van de zetel. Nadat Zweden op dinsdag een van de twee voor West-Europa beschikbare zetels in de wacht had gesleept, begon tussen Nederland en Italië een nek-aan-nekrace om de andere zetel die nog uren of zelfs dagen kon duren.

Nederland wilde daarop een eindeloze stemprocedure voorkomen. In 1979 waren 155 stemronden nodig om een zetel toe te wijzen; Cuba en Colombia vochten om het been, en uiteindelijk ging Mexico ermee vandoor.

Alle leden van de westerse groep spraken hun steun en waardering uit voor de constructieve en pragmatische opstelling van Nederland en Italië. Het is ongebruikelijk dat twee landen een zetel delen. In 1964 en 1965 deden Tsjechoslowakije en Maleisië dat nog, enkele jaren daarvoor Polen en Turkije.

Het wordt de zesde keer sinds 1946 dat Nederland als niet-permanent lid aanschuift. Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De raad kan onder meer sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

'Beter half ei dan lege dop'.

'Beter een half ei dan een lege dop.' aldus oud-diplomaat Herman Schaper over het compromis. Schaper stond aan de wieg van de Nederlandse campagne voor de felbegeerde tijdelijke zetel (twee jaar) in het belangrijkste orgaan van de Verenigde Naties. Hij denkt dat Nederland er verstandig aan gedaan heeft voor het compromis te kiezen. Want naarmate de stemrondes in New York elkaar opvolgden, kroop Italië steeds dichter naar Nederland toe - geen goed nieuws voor Nederland.

Een standaardoplossing is het volgens experts niet, maar in dit geval wellicht wel het verstandigste. Directeur Ko Colijn van het buitenlandinstituut Clingendael: 'Er is misschien wel sprake van lichte teleurstelling, maar ongetwijfeld ook van opluchting. Nederland had met volstrekt lege handen kunnen staan.'

Flirten voor de VN

Voetballen op het dak van het VN-hoofdgebouw: zo laat Nederland zien wat Nederland kan. Flirten voor een VN-zetel doet Nederland in korte broek. (+)

Analyse

Polderen in de VN-Veiligheidsraad: de 'Rembrandt-oplossing' voor de VN-zetel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden