Nederland en België: samen een fijn WK-land

Een beetje vertraagd, maar alsnog: rubriek Ruimte op links in de krant van dinsdag 10 augustus

Over het eventuele WK van 2018 in Nederland en België is al veel onzin geschreven. Zo is onder meer met droge ogen het kolderieke bericht gelanceerd dat de FIFA over eigen rijbanen wil beschikken.
Het zijn van die flarden van verkeerd geïnterpreteerde frasen uit een bidbook dat, het zij gezegd, moeilijk is op te sporen (het beslaat overigens 702 pagina’s).

Jawel, FIFA-bonzen rijden, mocht het tot een WK in de Lage Landen komen, te zijner tijd misschien een keer over de vluchtstrook onder politiebegeleiding, zoals politici, leden van het Koninklijk Huis of voetbalteams dat ook weleens doen, bijvoorbeeld om op tijd aan de aftrap van een wedstrijd te verschijnen. Zo is het hier, zo is het overal. Ook over de afdracht van belasting is al veel raars geschreven: de FIFA betaalt belasting in het land van vestiging, Zwitserland. Zo gaat dat eigenlijk altijd met internationale organisaties.
Nee, dit is geen pro-FIFA-stukje. De wereldvoetbalbond is niet bepaald een op en top democratische organisatie en het WK is in zekere zin een gedrocht, zo groot en massaal en lang als het is geworden.

Maar nu een FIFA-commissie deze week België en Nederland bezoekt om onder meer accommodaties te inspecteren, zouden met name politici even in hun hok moeten blijven. De strijd om het WK binnen te halen is allang aangegaan, met goedkeuring van de regering van beide landen. Het zogenoemde bidbook is al in mei ingediend. Toen hoorde je geen politicus over belastingen, rijbanen of wat dies meer zij. Nu zijn vooral in België kritische noten gekraakt, op grond van kretologie in de media. Is het niet te duur? Is die FIFA niet te machtig? Wat moeten we met grote stadions?

Vragen stellen is goed en dat moet vooral zo blijven, maar wel op het juiste moment. Het WK kost geld, maar het WK biedt ook ongekende kansen en levert trouwens ook geld op. In Duitsland bijvoorbeeld, vier jaar geleden, vloeide 1,2 miljard euro aan belastingen in de schatkist. Bovendien ging de wereld Duitsland anders zien en begonnen de Duitsers anders naar zichzelf te kijken. Ze durfden zelfs weer een vlaggetje op hun auto te zetten.

Het algemene beeld van Afrika is op zijn minst bijgesteld na het laatste WK. Het blijkt dat je er zelfs gewoon over straat kunt lopen, zonder te worden aangevallen door een leeuw. Barcelona is de populairste stad van Europa sinds de Olympische Spelen van 1992. Daarnaast zijn emoties als plezier en zelfvertrouwen niet in geld uit te drukken.
De wedstrijd is allang begonnen. Nederland en België zijn samen een volwaardige kandidaat. Klein, groen, sympathiek, vol van voetbal.

Het kan een schitterend WK worden, zonder uren in een vliegtuig. De wedstrijd is zwaar, met concurrenten als Rusland, Engeland en Spanje. Dan moet je er vol ingaan. Een voetbalteam kan ook niet halverwege de catacomben terugkeren naar de kleedkamer. Vergelijk het met het elftal van Van Marwijk dat resultaatvoetbal bijna tot kunst verhief op het WK. Dan kun je winnen of verliezen. Dat is de sport.


Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden