Nederland en België hopen quitte te spelen bij EK

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft gisteren in Genève de organisatie van de eindronde van het Europees kampioenschap in het jaar 2000 toegewezen aan Nederland en België....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Amsterdam (Arena), Rotterdam (Kuip), Eindhoven (Philips) en Arnhem (Gelderland) zijn de waarschijnlijke Nederlandse speelplaatsen. Utrecht valt af als de capaciteit niet wordt uitgebreid. Brussel (Constant Vanden Stock en Koning Boudewijn-stadion), Charleroi (Mambour) en/of Luik (Sclessin), Brugge (Olympia) en een eventueel nieuw stadion in Antwerpen zijn de Belgische accommodaties.

De eis is een capaciteit van 50 duizend voor de openingswedstrijd en de finale, 40 duizend voor de halve- en kwartfinales en 30 duizend voor de overige wedstrijden. In België is nog geen enkel stadion dat de vereiste capaciteit heeft. In Nederland namen particulieren het initiatief tot het verbeteren c.q. bouwen van stadions. In België zijn de arena's meestal van de overheid, op Sclessin van Stardard Luik na. Naar schatting bezoeken een half miljoen toeschouwers het toernooi, van wie ruim de helft afkomstig uit Nederland en België.

De directe, aan het voetbal gerelateerde opbrengsten voor de UEFA zijn ongeveer 350 miljoen gulden, verdeeld over tv-rechten en merchandising (220 miljoen) en kaartverkoop (100-150 miljoen). De KNVB en KBVB krijgen tien procent uit de mediagelden en pakweg twintig procent uit de recette: in totaal ongeveer 45 miljoen. Maar de uitgaven zijn waarschijnlijk even hoog. Personeelskosten vormen de grootste post, hoewel veel van het werk op de schouders van duizenden vrijwilligers rust. Veiligheidskosten in stadions, hotels, begeleiding van elftallen, vervoer, kaarten, enzovoorts.

De uiteindelijke Europees kampioen kan rekenen op vijftien miljoen gulden. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar de topvoetballers.

De kleine landen van Europa stonden na de keuze van het uitvoerend comité van de UEFA voor Nederland en België op van hun stoelen en klapten. Zij zien kans voor een eventuele kandidatuur in de toekomst. KNVB-directeur Harry Been, straks met zijn Belgische collega Courtois directeur van de Stichting Euro 2000, noemt zo een paar mogelijke combinaties: Zwitserland en Oostenrijk, de Baltische staten, Roemenië en Bulgarije, de Scandinavische landen, die zelfs al azen op een WK.

Voor een klein land alleen is het onmogelijk een EK met zestien landen te houden, zoals voor het eerst volgend jaar zal gebeuren in Engeland. Dat kunnen alleen Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland en België zorgen voor de doorbraak van de kleintjes.

Als hij terugkijkt, weet Been één moment te noemen waarop het spannend was of de kandidatuur zou slagen. Dat was in februari, toen de UEFA opeens een lijstje met twintig, dertig vragen voorschotelde en de ultieme beslissing uitstelde. Er waren problemen met belastingen. Waar moesten spelers belasting betalen over hun verdiensten, volgens de Nederlandse of de Belgische regels?

De komende jaren leren de organisatoren van Engeland (EK 1996) en Frankrijk (WK 1998). Misschien dat een der komende jaren wel een mooie generale plaatsvindt voor het EK in 2000. Been: 'We willen wel proberen de finale van de Champions League of EC 2 te organiseren, volgend jaar of in 1997.'

UEFA-voorzitter Lennart Johansson betoonde zich zeer tevreden over het besluit. Johansson zei dat het dubbele gastheerschap mogelijk werd nadat de regels voor de EK-organisatie op zijn initiatief zo'n acht jaar geleden werden veranderd. 'Het is een zeer goed concept. De twee landen zijn behoorlijk ervaren en beide hebben een voetbaltraditie', aldus Johansson.

'Het is het grootste sportevenement dat we ooit hebben gehad in Nederland', zei Jeu Sprengers, de gisteren in Genève aanwezige voorzitter van de KNVB 'We zijn twee kleine landen met een rijke voetbalhistorie. We zijn zeer blij dat we Europa en de wereld kunnen laten zien hoe we een toernooi op een moderne manier kunnen organiseren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden