Nederland en België gaan samenwerken om stiekem terugreizende vluchtelingen te betrappen

Nederland en België voeren de strijd op tegen vluchtelingen die stiekem in hun land van herkomst op vakantie gaan. De landen gaan samenwerken om 'terugreizigers', die ten onrechte zeggen in eigen land gevaar te lopen, te betrappen. De Nederlandse Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) en zijn Belgische collega Theo Francken (N-VA) tekenden daarover vrijdag een akkoord.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (R) (VVD) en zijn Belgische collega Theo Francken (N-VA) ondertekenen het akkoord. Beeld afp

Zowel in Nederland als in België komt het voor dat vluchtelingen terugreizen naar hun land van herkomst. Voor mensen met een asielstatus, die zeggen in hun thuisland gevaar te lopen, is dit niet toegestaan. Wie betrapt wordt, kan zijn asielvergunning verliezen. Sommige 'terugreizigers' trachten onder de radar te blijven door via een luchthaven in een buurland naar hun land van herkomst te reizen.

Verdachte signalen

Nederland en België hebben daarom afgesproken om informatie uit te wisselen over vluchtelingen die naar hun thuisland reizen. 'Nederland zal verdachte signalen aan België doorgeven, en omgekeerd', zegt een woordvoerster van staatssecretaris Dijkhoff. 'Als iemand bijvoorbeeld met een vluchtelingenpaspoort een vliegtuig neemt naar het land van herkomst of een buurland, dan kan dat een signaal zijn.'

Dijkhoff kan niet zeggen hoe groot het probleem van de 'terugreizigers' is. 'Exacte cijfers zijn er niet, maar we kregen zo veel signalen dat we een noodzaak zagen voor deze samenwerking', aldus zijn woordvoerster. In Nederland werden al meerdere verblijfsvergunningen ingetrokken omwille van terugreizen, onder meer van vluchtelingen uit Soedan, Irak en Iran. De Telegraaf berichtte in juli dat een aantal Eritrese vluchtelingen vakantie vierde in eigen land, wat toont dat zij er geen gevaar lopen en dus onterecht een asielstatus kregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden