Nederland eist opheldering over moordproces tegen expat in Peking

Nederland wil opheldering van China over het proces van de in Peking vastgezette Harm Fitié. De Nederlandse expat is veroordeeld tot twaalf jaar cel, omdat hij anderhalf jaar geleden zijn buurman in Peking van het dakterras zou hebben gegooid. Het volksgerechtshof beslist vermoedelijk voor het Chinese Nieuwjaar, dat begint op 28 januari, of het die straf in hoger beroep overneemt.

Harm Fitié in Peking.

Een Chinese vertrouwensadvocaat heeft op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken de procesgang onderzocht. Wat er mis is, wil de woordvoerder van het ministerie niet kwijt. 'Maar de conclusies geven ons iets in handen om China zowel mondeling als schriftelijk om opheldering te vragen.'

Nederland wil China ook aanspreken op de spullen die Fitiés cel in Detentiecentrum Nummer 1 nooit hebben bereikt, zoals een leesbril, vitaminepillen en lectuur. Hij krijgt, zoals elke Nederlandse gevangene buiten Europa, 30 euro per maand van Buitenlandse Zaken om spullen in de gevangenis te kunnen kopen. Hij mag geen rechtstreeks contact hebben met zijn familie en de brieven die zij hem via zijn advocaat en de ambassade schrijven, moet hij teruggeven. Op rugklachten na is zijn gezondheid goed, aldus het ministerie.

Het inschakelen van een vertrouwensadvocaat is een zwaar diplomatiek drukmiddel dat zelden wordt ingezet. 'We hebben het niet voor niets nog nooit in China gebruikt', zegt de woordvoerder. In zo'n onderzoek wordt vooral nagegaan of de rechtsgang eerlijk is verlopen - of iemand schuldig is of niet kan volgens Buitenlandse Zaken alleen de rechter beslissen.

Lees ook

De buurman, de val en de dood in Peking
De Nederlander Harm Fitié, die in Peking woont en werkt, is veroordeeld wegens de dood van zijn buurman. Twaalf jaar moet hij de cel in. In hoger beroep wil zijn familie aantonen dat de zaak tegen Fitié flink rammelt. (+)

Volgens zijn vriendin en familie mankeerde er nogal wat aan het proces van Fitié, die sinds 2005 in China werkte voor een Wagenings bedrijf dat adviezen geeft over de diervoeder- en voedselketen. Zo werd hij zeventien keer verhoord zonder advocaat en zouden verklaringen in zijn nadeel zijn verdraaid, onder meer door de zoon van het slachtoffer. Bewijzen die volgens de familie in Fitiés voordeel kunnen spreken, zou de rechter hebben afgewezen.

Op 6 mei 2015 stapte Fitié uit bed om zijn buurman op het dakterras toe te spreken. Die zou dronken zijn geweest en hem met rochelgeluiden wakker hebben gemaakt. Kort daarop viel de man van het bijna drie meter hoge dakterras. Hij overleed, ondanks reanimatiepogingen van Fitié, de volgende ochtend in het ziekenhuis. Volgens de familie en advocaat van Fitié is de man door zijn dronkenschap van het terras gevallen. De zoon van de buurman zou zijn vader in de ambulance hebben horen zeggen dat hij door de Nederlander was geduwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.