Nederland dubt over hulp aan Palestijnen

De Nederlandse regering wil doorgaan met hulp aan de Palestijnen, maar weet nog niet hoe. Door het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten dreigt de bodem weg te vallen onder het hulpprogramma, zei minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking dinsdag in de Tweede Kamer....

Van onze verslaggever

De minister bevestigde dat drie projecten waarvoor Nederland geld had uitgetrokken 'in de ijskast zijn gezet'. Het gaat om de aanleg van een haven in Gaza, de bouw van een politieacademie en de training van ordetroepen. Het opschorten gebeurde niet uit politieke overwegingen, maar 'enkel en alleen om veiligheidsredenen'. Zo konden bouwers van Ballast-Nedam niet aan de slag omdat kogels hen om de oren vlogen.

De PvdA-minister maakte duidelijk dat volgens haar eerder de Israëli's dan de Palestijnen kritiek verdienen. Ze viel haar VVD-collega Van Aartsen van Buitenlandse Zaken bij, die tijdens een recente reis door het Midden-Oosten harde kritiek had op Israël.

Herfkens was het met vragenstelster Karimi (GroenLinks) eens dat Nederlandse hulpinspanningen door Israël worden tenietgedaan. De bewindsvrouw hekelde de beperkingen die Israël stelt aan export vanuit Palestijns gebied.

Herfkens beloofde de Kamer binnen enkele weken te zullen informeren over het toekomstige hulpbeleid aan de Palestijnen. In elk geval wordt financiële steun via de EU voortgezet om de zware schade aan de Palestijnse economie deels te compenseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden