Nederland dreigt de olympische boot te missen

Uit het 'Papendalse' is er in Durban, het olympische hart van dit jaar, niemand vertegenwoordigd, zo meldt het NOC*NSF maandag. Voorzitter André Bolhuis, de man met de internationale portefeuille, is zelfs met vakantie gegaan. De manager internationale zaken, Marije Dippel, heeft ook geen ticket geboekt voor de 123ste IOC-sessie in Zuid-Afrika.

JOHN VOLKERS

DURBAN - Voor een land dat zich opwerpt als kandidaat voor de Olympische Zomerspelen van 2028 en dat binnen de eigen grenzen in 2016 in alle opzichten van 'olympisch niveau' wil zijn, lijkt dat een teleurstellende presentatie. Zou Nederland, met al zijn ambities, niet overal bij moeten zijn, waar de vijf ringen op de gevel worden getimmerd?

Olympisch Vuur, de zusterorganisatie van NOC*NSF, heeft zich, naar zeggen, juist met opzet niet ingescheept voor Durban. Herbert Wolff, coördinator olympische kennis van het platform, vliegt dinsdag naar München, om daar woensdag eigenhandig de stemming in de kandidaatstad voor de Olympische Winterspelen van 2018 mee te maken. 'Daar hebben we bewust voor gekozen.'

Wolff was, net als Dippel van NOC*NSF, al bij het olympisch congres van 2009, in Kopenhagen. Daar stonden alle deuren open, kon iedereen de IOC-leden elke vraag stellen, daar was een tiendaagse kermis van olympische kennis gebouwd. Daar werd Rio de Janeiro gekozen als olympische stad van 2016 en werd een feest gebouwd in de coulissen dat er niet om loog.

Het was in die tijd dat Nederland hardop begon te beseffen dat het als ambitieus land op het terrein van internationaal sportbestuur ernstig tekort begon te schieten. Els van Breda-Vriesman, afgelost als voorzitter van de wereldhockeyfederatie, was sinds een klein jaar uit het IOC, net als de andere houder van een kwaliteitszetel, wielerbaas Hein Verbruggen.

Die was niet ingegaan op het voorstel langer aan te blijven. Als zetbaas van het IOC bij de Spelen van Peking, de meest prestigieuze klus ooit voor een Nederlandse sportbestuurder, zegde hij aan het eind van de Spelen definitief op.

Zo bleven de twee 'normale' Nederlandse leden van het IOC zitten: kroonprins Willem-Alexander en judogigant Anton Geesink. Vorig jaar augustus werd de reus definitief geveld. Na het overlijden van Geesink zijn de contacten van Nederland met de top van de olympische wereld afhankelijk van de prins en het overal aanwezige erelid Verbruggen. Geesink legde, tot zijn dood, graag de vinger op de zere plek. Hij stelde voortdurend vast dat Nederland, op Verbruggen na, geen vertegenwoordigers kende in de hoogste sportbestuurlijke kringen, vastgelegd in de Olympic Directory. Verbruggen is de voorzitter van Sportaccord, voorheen GAISF, de organisatie van internationale sportfederaties.

Nederland nam zich voor om talent voor internationale bestuursposities te ontwikkelen. Alleen zo kan in 2021 een kans worden gemaakt om bij een kandidaatstelling door Amsterdam dan wel Rotterdam de Olympische Spelen van 2028 binnen te halen. Invloed ontwikkel je van binnenuit, is de les van Geesink. Er gaat minstens acht jaar overheen voor een sportbestuurder gekend is, bekend is en vertrouwd wordt.

In oktober 2008 stelde de toenmalige NOC*NSF-directeur Theo Fledderus in een notitie over 'Internationale Sportbestuurlijke Carrières' een situatie van armoede voor. 'Vooralsnog lijken er geen goede kandidaten te zijn die eventueel in aanmerking zouden kunnen komen voor een IOC-lidmaatschap.'

Uit zijn eigen kring stelde vervolgens Erica Terpstra zich kandidaat. Zij was voorzitter van NOC*NSF en benaderde IOC-voorzitter Rogge persoonlijk. Ze kreeg de baan niet. Maandag ging het verhaal, uit het tijdschrift Sport & Strategie, dat André Bolhuis, de huidige voorzitter, in de race zou zijn voor een van de vacatures in de categorie NOC-voorzitters (15 totaal) die in het IOC worden gekozen.

Bolhuis wilde geen commentaar geven. De rechterhand van Jacques Rogge, Christophe de Kepper, was rechtuit. 'Geen beweging voor Nederland. Er is geen voorstel betreffende André Bolhuis voor deze sessie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden