Nederland doet het heel goed bij het verminderen van de uitstoot van CO2 - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: Nederland doet het heel goed bij het verminderen van de uitstoot van CO2.

Gerard Reijn
De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide. Beeld anp
De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide.Beeld anp

Van wie komt die claim?

Eric Wiebes zei kort na zijn beëdiging tot minister van Economische Zaken en Klimaat tegen de NOS dat Nederland het eigenlijk al best goed doet, wat betreft klimaat. 'Waar het om gaat is de uitstoot van CO2, en daar staan we vooraan in Europa.'

Klopt het?

Accountants- en adviesbureau PwC publiceerde maandag de cijfers over de zogenaamde CO2-intensiteit van de twintig grootste economieën in de wereld, en rekende ook uit hoe Nederland het deed. Daarbij is de vraag: hoeveel ton CO2 stoot een economie uit om een miljoen dollar te verdienen? Voor de G20 daalde die index in 2016 met 2,6 procent. In sommige landen ging het veel harder: in het Verenigd Koninkrijk met 7,7 procent, in China met 6,5 procent (dat is het tempo dat nodig is om de doelen van de akkoorden van Parijs te halen). In de Europese Unie bedroeg de daling slechts 1,7 procent.

Nederland deed het veel slechter. Hier stéég de CO2-intensiteit, met 0,1 procent. Slechts zes landen deden het nog beroerder. Dat is geen incident, zegt energie- en klimaatexpert Hans Schoolderman van PwC. 'De afgelopen jaren heeft Nederland altijd onderaan de lijst gebungeld.' Volgens PwC gaat Nederland in dit tempo op geen stukken na het doel halen dat in het regeerakkoord staat: een halvering van de CO2-uitstoot in 2030 (ten opzichte van 1990). Om dat te halen zou de CO2-intensiteit jaarlijks met 3,9 procent omlaag moeten. De afgelopen 27 jaar was het gemiddelde daling in Nederland niet meer dan een half procent per jaar.

Dat Nederland achterloopt op dit vlak, wordt jaar in jaar uit geconstateerd door nationale en internationale wetenschappers op gebied van energie en klimaat. De uitstoot van broeikasgassen daalde van 1990 tot 2015 met 8,6 procent. In andere landen gaat het veel harder: in Frankrijk rond 15 procent, in Duitsland 25 procent en in het Verenigd Koninkrijk 35 procent. In de EU als geheel was de daling 22 procent.

De Europese Milieudienst NEA publiceert jaarlijks hoe het gaat met de emissies van de zware industrie in alle Europese landen. Sinds het begin van de metingen in 2005 is de uitstoot in Europa met 26 procent gedaald, maar in Nederland steeg de emissie met 2,7 procent.

Eindconclusie

Wat betreft het terugdringen van de CO2-uitstoot doet Nederland het al heel lang veel slechter dan bijna alle Europese landen.

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden. Lees hier eerdere afleveringen.

Onderzoek: kabinet haalt hooguit de helft van zijn klimaatdoel
De klimaatmaatregelen die het nieuwe kabinet wil nemen, zijn onvoldoende om de torenhoge ambities te halen van datzelfde kabinet.

Ken uw kabinet
Met het nieuwe kabinet treden nieuwe politici aan en krijgen bekende gezichten andere rollen. Hoe goed kent u het kabinet-Rutte III?

CO2 besparen. Zo doet u dat
Nederland heeft afgesproken om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Per inwoner komt dat neer op een vermindering van zo'n 4.000 kilogram per jaar, het gewicht van een olifant. Bekijk in deze special hoe u daaraan komt.

Ieder jaar een beetje warmer
Nederland moet van de rechter meer doen om burgers te beschermen tegen klimaatverandering. Bekijk hier hoe het zit met de beruchte 2°C-grens en de CO2-uitstoot. En hoeveel warmer het al is en nog zal worden.

Het nieuwe kabinet. Beeld anp
Het nieuwe kabinet.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden