Nederland deelt 'behoorlijke dreun' uit aan premier Sint Maarten

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Beeld anp

Goedemiddag. Nederland laat zich gelden in de Cariben: premier Marlin van Sint Maarten moet per decreet vertrekken.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Marlin moet opstappen

In lange tijd heeft Nederland niet zo hard opgetreden in het Caribische deel van het koninkrijk als vandaag. Premier Rutte noemde het een 'behoorlijke dreun'. Kersvers staatssecretaris Raymond Knops heeft de gouverneur van Sint Maarten opdracht gegeven (een 'aanwijzing') om premier Marlin te ontslaan. De gouverneur is op het eiland de vertegenwoordiger van de koning en in die hoedanigheid het werkelijke hoofd van de regering. In de praktijk regeren de premier en zijn kabinet, gesteund door een coalitie in de Staten van Sint Maarten.

Had de gouverneur de afgelopen zeven jaar een voornamelijk ceremoniële rol, nu blijkt hij een vlijmscherp instrument in handen van de Nederlandse overheid. Nederland vindt dat premier William Marlin moet vertrekken, omdat zijn parlement al twee keer het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Het twistpunt betreft de voorwaarden die Nederland stelt aan het verstrekken van miljoenen hulpgeld. Sint Maarten werd begin september getroffen door orkaan Irma.

Nederland is bereid tot 550 miljoen euro te besteden voor de wederopbouw, naast de enkele tientallen miljoenen die het al vrijmaakte voor noodhulp. Maar dan moet Sint Maarten een Integriteitskamer tegen corruptie instellen en Nederlandse marechaussees en douane accepteren voor de grensbewaking. Het parlement is akkoord, Marlin weigert. En hij weigert dus ook zijn biezen te pakken.

Knops noemt het een 'forse maatregel', maar acht die noodzakelijk. 'Als je geen vertrouwen meer geniet, moet je vertrekken.' Hij zou volgende week naar Sint Maarten gaan, maar zal die reis waarschijnlijk opschorten. Als Marlin blijft weigeren te vertrekken, houdt Nederland voorlopig de hand op de knip van de buidel met hulpgeld.

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. Beeld anp
William Marlin, de premier van Sint Maarten. Beeld anp

MEDEWERKER VAN DE DAG
Connexxion blij met buschauffeur Fred

'Dat hij een prominente Nederlander is, helpt om het aanzien van de buschauffeur te verhogen', aldus een woordvoerder van busbedrijf Connexxion. Die kan Fred Teeven in zijn zak steken. De voormalig volksvertegenwoordiger/staatssecretaris/officier van justitie rijdt sinds een dag of tien op de bus in de omgeving van Haarlem. Het is een baan van anderhalve dag per week.

Teeven in De Telegraaf (die hadden de primeur): 'Ik doe het chauffeurswerk parttime en heb mijn introductiecursus net achter de rug. Ik had al steeds in mijn hoofd internationaal vrachtwagenchauffeur te worden. Maar toen de kans zich voordeed anderhalve dag per week in mijn regio op de bus te zitten, werd ik meteen enthousiast.' Wie bij buschauffeur Teeven een kaartje koopt, kan vragen om een bonnetje.

Voormalig Kamerlid Fred Teeven. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

OOK DAT NOG
'Een tegenvallertje'

Het ministerie van Financiën heeft (zoals elk najaar te doen gebruikelijk) 's lands financiën tegen het licht gehouden en die blijken iets minder rooskleurig dan eerder geraamd. Minister Wopke Hoekstra (CDA) meldt vandaag dat het overschot op de begroting wat kleiner is dan toen hij aantrad. Oorzaak: 617 miljoen voor de wederopbouw van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius en 450 miljoen minder inkomsten bij de schenk- en erfbelasting door trage ict bij de Belastingdienst. Dat belastinggeld komt volgend jaar. Aan geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en genees- en hulpmiddelen is dan weer 700 miljoen minder uitgegeven dan gepland.

Het draagt eraan bij dat het begrotingsoverschot dit jaar 2,8 miljard is, in plaats van 4,2 miljard. 'Een tegenvallertje', typeerde premier Rutte dat. Na afloop van kabinetsberaad zei hij dat Nederland niettemin één van de vier eurolanden is met zowel een overschot en een staatsschuld lager dan de EU-norm van 60 procent van het bbp. 'De overheidfinanciën staan er goed voor', vindt Rutte. 'Er is een record aantal mensen aan het werk en een record aantal banen.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden